Bruschetta*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Na to proste i pyszne danko było już bardzo dużo przepisów mniej więcej podobnych, ale tu chyba jeszcze nikt nie podawał. Zobaczcie moją wersję:
Pomidory ( najlepiej świeże, letnie, aromatyczne i pyszne ) pokroić w kostkę dodać świeżą rozdrobnioną bazylię, oliwę, sól ew. pieprz do smaku.
Kromki chleba lub bułki opiec na grillu z obu stron, zetrzeć bezpośrednio na pieczywie świeży ząbek czosnku (ile kto lubi) i nałożyć na wierzch sałatkę z pomidorów. Pycha! Można zrobić z pomidorami z puszki a pieczywo podpiec w piekarniku, też będzie dobre, choć już nie aż tak niesamowicie :!:
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
bruschetta jest jednym z moich ulubionych dań
icon_smile.gif
między grzanki a pomidory kładę jeszcze warstwę oliwek roztartych z solą
icon_smile.gif
pycha
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,914
113
Marghe, nie daj sie prosic i przetłumacz kilka ciekawszych przepisów.
U nas najczęściej sie robi grzanki z oliwą i czosnkiem + pomidory z oliwą, czosnkiem, bazylia itd. Gdzies tu spotkałam odmiane ze szparagami. Pod podanym przez Ciebie linkiem widze jeszcze inne: z szynka, salami, serami...
Prosze, wpisz kilka
Uwielbiam to danko
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,914
113
Oj przypomnę, przypomnę :mrgreen:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,914
113
Marghe, nie popędzam Cie, ale watek podciągne, cobyś go miała na oku
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Bardzo, bardzo dobre to. Zażeraliśmy się tym wprost, łącznie z naszym małym brzdącem, który wcinał najchętniej. Dzięki za przepis !
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
może trzeba abyście założyły nowy wątek, bo pewnie tu marghe nie zagląda i dlatego nie tłumaczy tego, co obiecała
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
dobra będą rózne przykłady
(podstawą jest przypieczony chleb natarty żabkiem czosnku)

- z obsmazonymi na oliwie: c ebulą, bakłazenem i papryką + natka
- z grzybami
- z pomidorem i selerem naciowym (na surowo, z oliwą)
- z gruszkami i serem brie + ziarna sezamu (zapiec całość pod grilem)
- z płatkami parmezanu skropionymi octem balsamicznym - chleb nusi być ciepły
- z pastą z oliwek
- z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- z mozzarellą i szynką surową (crudo..)
itp
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Nie mam grilla. Mam szansę zrobić bruschettę...? W piekarniku czy cóś...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wydaje mi się, że piekarnik będzie OK.

W tv tak robią ;) :mrgreen:
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Beatko, ten opiekacz to toster tak 8)
Jak w filmach pokazują "latające" chlebki ;)