Schab pieczony/duszony w mleku*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Wychodzi z niego soczysta delikatna wędlinka:

Ładny kawałek schabu natrzeć solą czosnkiem i majerankiem ew. innymi ulubionymi przyprawami. Zawinąć w worek foliowy i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Obwiązać sznurkiem jak baleron, obsmażyć ze wszystkich stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem, tak aby cały był zanurzony lub, jeśli nie będzie, obracać mięso w czasie pieczenia co jakiś czas. Piec w piekarniku pod przykryciem ok. 40 minut ( powinno być na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia, ale ja schab piekę krócej) albo dusić na wierzchu, na gazie też pod przykryciem.
Zostawić w mleku do wystudzenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Pyszny i na ciepło, i na zimno. Polecam:!:
Ja robiłam również w maślance i ziołach prowansalskich, nabrał wtedy lekko kwaskowatego posmaczku.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
zdjęcie mam, bo wczoraj sobie zrobiłam na wędlinkę, wyszedł miękki i soczysty:
schab0035pk.jpg
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A dziś zdjęcie schabu nadzianego morelami i śliwkami suszonymi.
 

Załączniki

  • wedliny_0011a.jpg
    wedliny_0011a.jpg
    31.7 KB · Wyświetleń: 0

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Beatko chciałabym zrobić ten schab na Wielkanoc i w związku z tym mam pytanie jeśli będę go dusić na gazie to jak długo,na oko
icon_rolleyes.gif
.I jeszcze jedno czy to koniecznie musi być schab?Gdyby tak przyrządzić szynkę,jak myślisz,czy lepiej nie eksperymentować?
 

joasia_ko

Member
Mar 8, 2006
25
0
0
Ja robiłam ten schab dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszedł fantastyczny, niestety za drugim, kiedy to miał być popisowym daniem na obiad dla rodzinki wyszedł suchy jak zelówka, ale to chyba wina schabu, z nim to nigdy nie wiadomo. Zastanawiałam się też czy nie udusić tak karkówki.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam. Sama nie jadłam, bo nie przepadam za schabem, nie lubię tego zapachu, ale Rodzinie bardzo smakowało. Dzięki za przepis <cmok>
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
już pewnie za późno na rady, ale mam nadzieję, że mimo wszystko udał się schab.
Ja b. rzadko robię w piekarniku, ale myślę, że bym tak gdzieś na 180-200 stopni nastawiła.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Coś długo pieczesz, masz jakiś olbrzymi kawał schabu?? Szkoda, że przed pieczeniem jednak nie podsmażyłaś mięsa, zatrzymałoby to w nim naturalne soki. Ja podsmażam króciutko na suchej patelni, tylko tyle żeby się wierzchnia warstwa ścięła.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
BeataSz @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702787Coś długo pieczesz, masz jakiś olbrzymi kawał schabu?? Szkoda, że przed pieczeniem jednak nie podsmażyłaś mięsa, zatrzymałoby to w nim naturalne soki. Ja podsmażam króciutko na suchej patelni, tylko tyle żeby się wierzchnia warstwa ścięła.
schab pych
lecker.gif
mniam.gif
tylko troszkę za suchy bo zapomniałam go podsmażyć ale i tak na chlebek z masełkiem
mniam.gif
lecker.gif
na pewno bedzie powtórka . dziękuję za przepis
anbetung.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Przepraszam Beatko, ale z tym zawijaniem sznurkiem to musi byc? Prawde mowiac, nie wiem jaki sznurek i jak to sie robi. Bardzo chce upiec ten schab.
Drugie pytanie: Jak weszly te morele i sliwki do Twojego schabu? Miesko jak ze zdjecia w gazecie!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
można bez sznurka, ale ja zawsze sznuruję bo wydaje mi się, że zatrzymam tak w mięsie więcej soków (no ale może mi się to tylko wydaje). A sznurek wędliniarski u mnie w większości sklepów typu &quot;1001 drobiazgów&quot; albo na targu.
Pytasz jak weszły owoce do schabu, bardzo prosto : przedziurawiam schab przez środek jakimś trzonkiem ( może być od tłuczka drewnianego, ja mam taką plastikową łychę z masywnym trzonkiem, można pomóc sobie długim ostrym nożem) no i potem wpycham owoce z dwóch stron, też można je popychać trzonkiem. Bardzo ładnie też wyglądał schab kiedy nadziałam go polędwiczką owiniętą cieniutkim plasterkiem wołowiny. Polędwica z warstwą wołowiny była wcześniej zamrożona &quot;na kość&quot; żeby mi się ładnie dało ją wbić w schab. Było mięso w trzech kolorach, każdy się zastanawiał jak ja to zrobiłam
icon_lol.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Zrobilam! Jest bardzo kruchy i delikatny, wprawdzie narazie bez owocow. Dziekuje za przepis!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: