Zupa z soczewicy i jabłek

Lis 27, 2004
3,568
0
0
100 gr. soczewicy suchej, tej szaro-zielonej (może być też czerwona)
1 jablko zielone typu Granny Smith lub podobne byle bylo kwaskowe
4 dojrzale pomidory
1 marchew
1 galazka selera naciowego
1 cebula
1 lisc laurowy
1 litr bulionu jarzynowego z kostki
6 lyzek oliwy z oliwek extra vergine
sol
2 lyzki otreb


sposób przygotowania
Namoczyc soczewice w letniej wodzie na dwie godziny. Wyrzucic ziarna, ktore wyplyna na powierzchnie. Odcedzic.
Posiekac drobno marchew, seler i cebule. Jarzyny podsmazyc chwile na oliwie. Kiedy cebula stanie sie przezroczysta dodac soczewice i chwilke smazyc mieszajac.
Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac, wyeliminowac sok i pestki, reszte pokroic w kostke. Dodac do soczewicy i zalac bulionem.
posolic, dodac lisc laurowy i gotowac okolo godziny.
Na samym koncu gotowania dodac obrane i pokrojone w cienkie plasterki jablko i otreby.
Podawac na goraco, a jeszcze lepiej odgrzana na drugi dzien.

MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Musze zrobic. Zauwazylam, ze wlasnie soczewica nabiera smaku jak postoi. Tyle, ze ja mimo wszystkjo zjem ja wczesniej :dump: Chyba powinnam ja gotowac i oddawac na przechowanie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy