Polewka
Potrzebujemy serwatkę, która zostaje po zrobieniu twarożku domowym sposobem (*). Gotujemy i zaciągamy śmietaną z mąką, doprawiamy solą. Jemy z duszonymi ziemniakami z cebulką i szczypiorkiem.
Chłodnik
Jeśli następnego dnia zostaje nam sporo polewki, uzupełniamy ją maślanką bądź kefirem, do tego ścieramy zielony ogórek, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem.
Można dodać soku pomidorowego.
Podajemy schłodzone, najlepiej z kiełkami rzodkiewki
Zdjęć brak, bo i wczoraj i dzisiaj wszystko zjedzone - może następnym razem uwiecznię
(*) Czy dodać opis produkcji tegoż twarożku?
Potrzebujemy serwatkę, która zostaje po zrobieniu twarożku domowym sposobem (*). Gotujemy i zaciągamy śmietaną z mąką, doprawiamy solą. Jemy z duszonymi ziemniakami z cebulką i szczypiorkiem.
Chłodnik
Jeśli następnego dnia zostaje nam sporo polewki, uzupełniamy ją maślanką bądź kefirem, do tego ścieramy zielony ogórek, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem.
Można dodać soku pomidorowego.
Podajemy schłodzone, najlepiej z kiełkami rzodkiewki

Zdjęć brak, bo i wczoraj i dzisiaj wszystko zjedzone - może następnym razem uwiecznię

(*) Czy dodać opis produkcji tegoż twarożku?