Zupa z serwatki na dwa sposoby

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Polewka
Potrzebujemy serwatkę, która zostaje po zrobieniu twarożku domowym sposobem (*). Gotujemy i zaciągamy śmietaną z mąką, doprawiamy solą. Jemy z duszonymi ziemniakami z cebulką i szczypiorkiem.

Chłodnik
Jeśli następnego dnia zostaje nam sporo polewki, uzupełniamy ją maślanką bądź kefirem, do tego ścieramy zielony ogórek, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem.
Można dodać soku pomidorowego.
Podajemy schłodzone, najlepiej z kiełkami rzodkiewki
icon_smile.gif



Zdjęć brak, bo i wczoraj i dzisiaj wszystko zjedzone - może następnym razem uwiecznię
icon_smile.gif



(*) Czy dodać opis produkcji tegoż twarożku?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ok, choć nie wiem, czy już ktoś nie podawał, bo przepis babciny banalny i prosty
icon_smile.gif


Zaraz wklepię - tylko gdzie?
gruebel_2.gif
Może na razie tutaj, bo zaraz wyjeżdzam, potem pomyślę, gdzie to przenieść
icon_smile.gif


Twarożek domowej roboty

Potrzebne jest mleko prosto od krowy.
Mleko kwasimy w sposób naturalny (czyli zostawiamy na wierzchu na 2-3 dni - zależy od pogody, w upały to jeden dzień nawet wystarczy).
Jak juz nasze mleko skwaśnieje, to bierzemy taką samą ilość mleka świeżego (najlepiej również od krowy, choć tu już przejdzie takie krótkoterminowe mleko ze sklepu), gotujemy i tym wrzącym zalewamy to skwaśniałe.
Zostawiamy do przestygnięcia.
Wylewamy teraz na gęste sitko, żeby odsączyć.

Na sitku mamy pyszny serek (niech sobie poleży, żeby jak najlepiej odciekł), a w misce/garnku pod nim mamy pyszną serwatkę - bazę do naszej polewki.


Mam nadzieję, że zrozumiale... Chętnych do spróbowania zapraszam w lipcu nad morze, do Gąsek - zamierzam mieć niemal codziennie świeży twarożek
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tobatka @ 13 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=520480Mam nadzieję, że zrozumiale... Chętnych do spróbowania zapraszam w lipcu nad morze, do Gąsek - zamierzam mieć niemal codziennie świeży twarożek
fiesgrins.gif
Zrozumiale, zrozumiale ale w Twoim wydaniu chetnie bym sprobowała
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

icon_wink.gif


Mleko czasem dostaje ze wsi. Twarożek się czasem robil ale nigdy nie przelewalam "zwyklym" mlekiem
gruebel_2.gif

Co to daje
icon_question.gif
gruebel_2.gif
 

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
Pozwolę sobie podłączyć przepis na:

Żurek na serwatce

30 dag kiełbasy lub wędzonki
2 szkl serwatki /zwracać uwagę na kwaśność serwatki/
1/2 szkl śmietany
1 łyżka czubata mąki
1 cebula
ziele angielskie
majeranek

Zagotować 1 litr wody z zielem angielskim.
Kiełbasę /wędzonkę/ podzielić na porcje i lekko przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać do wody i gotować ok. 20 min. Dodać serwatkę i zaciągnąć mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podawać z ziemniakami z wody.
Uwaga:
Ziemniaki można gotować razem z zupą, ale przed dodaniem serwatki /bo będą twardawe/.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
oj Katek! znowu Ty
fiesgrins.gif


bede robila dla meza, bo ja serwatki nie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy