Zupa z pistou

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,459
5,591
113
Zupa z pistou

6 porcji

Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska

Włosi mają pesto, Prowansja - pistou.
W wersji francuskiej brakuje pinioli, ale też dodaje się je do zup i makaronów.
Soupe au pistou przypomina włoską minestrone i jak ona jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw.
Wzorowałam się na przepisie z książki, ale wykonałam częściowo po swojemu i tak opiszę.

Składniki:
2 młode pory (białe części), oczyszczone i pokrojone w półtalarki
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
6 obranych ze skórki pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę
200 g zielonej fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
2 pokrojone w kostkę małe cukinie
200 g ugotowanej fasoli borlotti lub białej fasoli
bouquet garni z pietruszki, szałwi i bazylii
100 g wermiszelu (bardzo cienkiego i drobnego makaronu)
sól, cukier
1,5 l wody (u mnie pół na pół woda z lekkim domowym bulionem z kurczaka)
Pistou:
3 ząbki czosnku, sól
spory pęczek bazylii
ok.150 g startego świeżo parmezanu
oliwa (ok. 5 - 6 łyżek)

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dusić na niej bez rumienienia pory z czosnkiem przez ok 10 minut.
Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru, dusić 5 minut.
Dodać fasolkę szparagową, cukinię, bouquet garni, wodę lub bulion i ugotowaną białą fasolę. Gotować 10 minut.
Wrzucić połamany wermiszel, gotować pięć minut.
W międzyczasie przygotować pistou:
Utrzeć w moździerzu lub malakserze czosnek ze sporą szczyptą soli, dodać oberwane liście bazylii i utarty parmezan.
Ucierać lub miksować, dodając oliwę, aż powstanie jednolita masa.
Ugotowaną zupę odstawić na 10 minut, dodać pistou.
Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować listkiem bazylii.

zupa_z_pistou.jpg

Smaczna, aromatyczna i pożywna zupa.
Mnie w niej najbardziej ucieszyło to, że wszystkie warzywa miałam z własnego ogrodu.
Tylko białą fasolkę z zamrażarki (bo ugotowalam kiedyś więcej do innego dania i resztę zamroziłam).
 

Załączniki

  • zupa_z_pistou.jpg
    zupa_z_pistou.jpg
    88.1 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
W książce 'Kuchnia śródziemnomorska' Anne White znalazłam nieco inną wersję:
2 młode marchewki
2 ziemniaki (wzięłam też młode)
200 g świeżego młodego zielonego groszku w strąkach
200 g fasolki szparagowej
młoda cukinia
cebula
pomidor
oliwa
bouquet garni
czosnek
drobny makaron
parmezan - nie dodałam, bo nie lubię

Wykonanie podobne jest do wersji, którą podała Joanna.

Sos pistou jest nieco inny: bazylia, czosnek, oliwa (w książce podano, ze owocowa, ale nie widziałam jeszcze takiej, użyłam zwykłej oliwy z oliwek), sól i pieprz.

Zupa bardzo dobra, lekka, na pewno do powtórzenia.
wywar z warzyw
parmezan
 

szpaczek1

Member
Wrz 28, 2008
91
0
0
Zrobiłam z przepisu Joanny. Użyłam pesto ze słoiczka i nie dodałam parmezanu, bo nie miałam i wciąż nie mam. Wyszła bardzo dobra!!! Już robiłam dwa razy. Idealna zupa na lato.

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,459
5,591
113
U mnie będzie jutro. Właśnie przywiozłam wiaderko dobroci z działki.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy