- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa rybna
4-5 filetów rybnych
2-3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
liść laurowy
pieprz,sól
ziele angielskie
jajko i mąka na zacierkę
Włożyć do garnka :
marchew 2-3 szt(pokroić na grube kawałki), pietruszka-2 szt , kawałek selera, cebula liść,pieprz,ziele ang.
Ugotować do miękkości i zmiksować
---------------------------------------
W drugim garnku gotować filety rybne,posolić
Ugotowane filety porozrywać na mniejsze kawałki,wrzucić do zmiksowanej zupy i chwilę pogotować na małym ogniu.
----------------------------------------------------------
Zrobić ciasto na zacierki,odrywać maleńkie kawałeczki,robić kuleczki,wrzucać do zupy i gotować
Gdy zacierki są miękkie,posypać natką pietruszki.
Dosmaczyć pieprzem,solą i szczyptą cukru dla złamania smaku.
Uwagi:
Jest to danie w zasadzie jednogarnkowe(jeśli zrobisz zupę gęstą) ,ja robię rzadszą. Kto lubi,może doprawić Vegetą. Kilkanaście lat temu podpatrzyłam przepis w tv i od tego czasu ją często gotuję. Robiłam warianty z przecierem pomidorowym,z pieczarkami,z papryką-wszystkie są dobre.

4-5 filetów rybnych
2-3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
cebula
liść laurowy
pieprz,sól
ziele angielskie
jajko i mąka na zacierkę
Włożyć do garnka :
marchew 2-3 szt(pokroić na grube kawałki), pietruszka-2 szt , kawałek selera, cebula liść,pieprz,ziele ang.
Ugotować do miękkości i zmiksować
---------------------------------------
W drugim garnku gotować filety rybne,posolić
Ugotowane filety porozrywać na mniejsze kawałki,wrzucić do zmiksowanej zupy i chwilę pogotować na małym ogniu.
----------------------------------------------------------
Zrobić ciasto na zacierki,odrywać maleńkie kawałeczki,robić kuleczki,wrzucać do zupy i gotować
Gdy zacierki są miękkie,posypać natką pietruszki.
Dosmaczyć pieprzem,solą i szczyptą cukru dla złamania smaku.
Uwagi:
Jest to danie w zasadzie jednogarnkowe(jeśli zrobisz zupę gęstą) ,ja robię rzadszą. Kto lubi,może doprawić Vegetą. Kilkanaście lat temu podpatrzyłam przepis w tv i od tego czasu ją często gotuję. Robiłam warianty z przecierem pomidorowym,z pieczarkami,z papryką-wszystkie są dobre.