Zupa gulasz z żołądków drobiowych z ziemniakami.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zupa gulasz z żołądków drobiowych z ziemniakami.

gulasz_z_ziemniakami.jpg

-1 kg żołądków drobiowych

-1 kg ziemniaków

-3-4 szt cebuli

-1 marchew

-150 g śmietany

-1 łyżka mąki grochowej

-zielona pietruszka,czosnek,adżika

-olej lub masło

-sól,pieprz

-30 dkg pieczarek


Wykonanie:

Podgotowane żołądki zalać wodą i gotować.(dałam kostkę rosołową)

Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę,dodać startą marchew, na końcu dodać adżikę i mąkę -podgrzać i zalać wszystko śmietaną.

Oddzielnie podsmażyć pokrojone pieczarki i wrzucić do garnka.

Do gotujących się żołądków dodać grubo pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości.

Do garnka z żołądkami przelać sos śmietanowy,przecisnąć przez praskę czosnek(2 ząbki),doprawić do smaku solą i pieprzem,posypać zieloną natką i parę minut podgrzewać.



Uwagi:

Przepis bez pieczarek znalazłam tutaj

Nie miałam adżiki ani mąki grochowej- dałam paprykę wędzoną i 2 łyżki(z czubkiem)zupy grochowej.
 

Załączniki

  • gulasz_z_ziemniakami.jpg
    gulasz_z_ziemniakami.jpg
    42.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasta79

Member
Sty 29, 2009
74
0
0
Przepis wydaje się fajny
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif
zrobię ale na pewno bez zupy grochowej bo nie lubię
icon_wink.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Wiesz,nie bardzo rozumiem
fiesgrins.gif
to jest gulasz z żołądków drobiowych ,
jeśli M nie lubi to mu zrób inną zupę gulasz.
Tutaj możesz dać zamiast żołądków mięso,ale wtedy to już nie będzie to samo.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Nie,nie wkradł się błąd,ja ten przepis przetłumaczyłam .
Dlaczego podgotowane czy obgotowane żołądki?-pozbawiam je zapachu i są czyste,zawsze tak robię.
Gotowałam w szybkowarze,więc to długo nie trwało.
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja mam jeden przepis gdzie żołądki zalewa się wrzątkiem i gotuje przez 10 minut, potem odcedza, zalewa świeżą lekko osoloną wodą i gotuje 90 minut. Potem dodaje do sosu itd itp.
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
inula @ 14 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1104805ja mam jeden przepis gdzie żołądki zalewa się wrzątkiem i gotuje przez 10 minut, potem odcedza, zalewa świeżą lekko osoloną wodą i gotuje 90 minut. Potem dodaje do sosu itd itp.
O to pytałam, bo nie wiedziałam. Kupuję kotu surowe, nawet jak jej gotuję to 20 minut najwyżej. Sobie nigdy nie gotowałam, a dziś właśnie kupię i spróbuję. Dziękuję
cvety.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Ugotowałam wczoraj, dziś na obiad będzie.

Zamiast cebuli posiekałam pora, nic nie podsmażałam, nie dałam śmietany, papryki i zupy grochowej. Wyszedł pyszny delikatny gulasz, więcej napiszę jutro.

Pieczarek też nie dałam, bo mi jakoś smakowo nie pasowały
icon_redface.gif


Hehe, z wyliczanki wynika, że dałam tylko por, żołądki, marchew, ziemniaki i przyprawy
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
icon_lol.gif
Pieczarki dołozyłam bo ich w oryginalnym przepisie nie było,zupę grochową dałam zamiast mąki do zagęszczenia potrawy.
Cieszę się że zupa smakowała.
 

Kasiandru

Member
Sie 16, 2011
41
0
0
Robiłam te zupkę-sosik. Pychota!!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy