- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa gulasz z żołądków drobiowych z ziemniakami.
-1 kg żołądków drobiowych
-1 kg ziemniaków
-3-4 szt cebuli
-1 marchew
-150 g śmietany
-1 łyżka mąki grochowej
-zielona pietruszka,czosnek,adżika
-olej lub masło
-sól,pieprz
-30 dkg pieczarek
Wykonanie:
Podgotowane żołądki zalać wodą i gotować.(dałam kostkę rosołową)
Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę,dodać startą marchew, na końcu dodać adżikę i mąkę -podgrzać i zalać wszystko śmietaną.
Oddzielnie podsmażyć pokrojone pieczarki i wrzucić do garnka.
Do gotujących się żołądków dodać grubo pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości.
Do garnka z żołądkami przelać sos śmietanowy,przecisnąć przez praskę czosnek(2 ząbki),doprawić do smaku solą i pieprzem,posypać zieloną natką i parę minut podgrzewać.
Uwagi:
Przepis bez pieczarek znalazłam tutaj
Nie miałam adżiki ani mąki grochowej- dałam paprykę wędzoną i 2 łyżki(z czubkiem)zupy grochowej.

-1 kg żołądków drobiowych
-1 kg ziemniaków
-3-4 szt cebuli
-1 marchew
-150 g śmietany
-1 łyżka mąki grochowej
-zielona pietruszka,czosnek,adżika
-olej lub masło
-sól,pieprz
-30 dkg pieczarek
Wykonanie:
Podgotowane żołądki zalać wodą i gotować.(dałam kostkę rosołową)
Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę,dodać startą marchew, na końcu dodać adżikę i mąkę -podgrzać i zalać wszystko śmietaną.
Oddzielnie podsmażyć pokrojone pieczarki i wrzucić do garnka.
Do gotujących się żołądków dodać grubo pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości.
Do garnka z żołądkami przelać sos śmietanowy,przecisnąć przez praskę czosnek(2 ząbki),doprawić do smaku solą i pieprzem,posypać zieloną natką i parę minut podgrzewać.
Uwagi:
Przepis bez pieczarek znalazłam tutaj
Nie miałam adżiki ani mąki grochowej- dałam paprykę wędzoną i 2 łyżki(z czubkiem)zupy grochowej.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: