Salata szpinakowa z grapefruitem
mlody szpinak - duzy peczek, wyplukany, dobrze wysuszony, ogonki oderwane
1 grapefruit, obrany z membran
4 plasterki chudego bekonu
1/2 malej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostke
lyzka ziaren sezamu, moze byc mieszanka czarnego z jasnym
dressing:
1 lyzka octu winnego
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy Dijon
2-3 lyzki oliwy
Wymieszac ocet z musztarda i midoem, dodawac oliwe mieszajac az wszystko ladnie sie polaczy w emulsje.
Bekon z cebula ladnie zrumienic na patelni na zloto, dodac sezam - zrumienc.
Szpinak wymieszac w misce lub osobnych talerzach z jeszcze cieplym bekonem i polowa dressingu, dodac kawalki grapefruita - reszte dressinku podac osobno.
mlody szpinak - duzy peczek, wyplukany, dobrze wysuszony, ogonki oderwane

1 grapefruit, obrany z membran
4 plasterki chudego bekonu
1/2 malej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostke
lyzka ziaren sezamu, moze byc mieszanka czarnego z jasnym
dressing:
1 lyzka octu winnego
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy Dijon
2-3 lyzki oliwy
Wymieszac ocet z musztarda i midoem, dodawac oliwe mieszajac az wszystko ladnie sie polaczy w emulsje.
Bekon z cebula ladnie zrumienic na patelni na zloto, dodac sezam - zrumienc.
Szpinak wymieszac w misce lub osobnych talerzach z jeszcze cieplym bekonem i polowa dressingu, dodac kawalki grapefruita - reszte dressinku podac osobno.
