Zaskakujący biszkopt ze śmietaną i

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
b.tru2.JPG

Składniki:

Biszkopt
* 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie),
* 3/4 szklanki mąki krupczatki
* 2 łyżki kisielu cytrynowego
* 3/4 - 1 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
(lub użyc swojego ulubionego przepisu na biszkopt)

Przełożenie:
* 400g śmietany gęstej (18%)
* 200 ml śmietany kremówki
* kilka, kilkanaście truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki

Wierzch:
* ok. 400 - 500 g truskawek (mrożone lub świeże ale lekko podmrożone)
* 1 galaretka truskawkowa
* 3/4 szklanki wody

Biszkopt:
Białka ubic ze szczyptą soli . Jak piana zacznie gęstniec, dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy. Żółtka włożyc do miseczki, wsypac do nich proszek do pieczenia i dodac ocet. Wymieszac widelczykiem, aż powstanie żółtkowa pianka. Piankę żółtkową dodajemy do piany i mieszamy dokładnie. Najlepiej trzepaczką rózgową. Teraz dp masy , przesiewamy mąkę wymieszaną z kisielem i dokładnie mieszamy (znów trzepaczką rózgową).
Pieczemy biszkopt w tortownicy o śr. 26 cm, przez ok. 45 minut, w temperaturze 180 stopni.
W czasie jak piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę kremówkę, którą po ubiciu mieszamy z kwaśną , gęstą śmietaną. Odkładamy 7-8 łyżek do drugiej miseczki i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy truskawki (małe sztuki lub pokrojone).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i natychmiast odpinamy brzeg tortownicy. Gorący biszkopt przeciąc na dwa blaty.
(Ja nacinam bardzo ostrym nożem wokół biszkoptu, na głębokośc ok. 3 mm a następnie w nacięcie wkładam mocną, ale cienką nitkę i energicznie ją "zawiązuję". Biszkopt jest wtedy równiutko przecięty).
Zapinamy z powrotem obręcz tortownicy. Na ciągle gorący biszkopt ( ten dolny blat) wykładamy śmietanę z truskawkami i przykładamy drugim blatem. Wierzch od razu posmarowac odłożoną śmietaną.
Odstawic do wystygnięcia.
A teraz od razu bierzemy się za mus truskawkowy
Podmrożone (lub lekko rozmrożone) truskawki przekładamy do miski. Galaretkę rozpuszczamy w podanej ilośco wody i natychmiast wlewamy do truskawek. Galaretka zaczyna prawie natychmiast tężec. Taką mocno stężoną masę truskawkowo-galaretkową, miksujemy (ja mam taką końcówkę do miksera, z nożykami). Powstanie nam truskawkowa pianka, którą wykładamy na przestudzony już biszkopt.
Wstawiamy do lodówki. Po 2-3 godzinach już jest gotowe do jedzenia.

b.tru4.JPG

* pomysł na przekładanie gorącego biszkoptu nie jest mój, ale za to wspaniale się sprawdza. Ze śmietany powstaje taki smaczny krem

Załączniki

• b.tru2.JPG
    b.tru2.JPG
    119.2 KB · Wyświetleń: 4
  • b.tru4.JPG
    b.tru4.JPG
    130.4 KB · Wyświetleń: 4

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
małe pytanko... gorący biszkopt nie opadnie jak otworzymy drzwiczki piekarnika po upieczeniu? ja sie strasznie boje biszkoptów, i jak piekę to w trakcie pieczenia obgryzam paznokcie ze strachu ze coś nie wyjdzie... a chciałabym spróbować ten przepis... przepis na tort truskawkowy wypróbowany i na stale zagości na stole, ale ten mi się tez strasznie podoba....a zdjęcie po prostu miodzio
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ewa1203 @ 31 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=860250małe pytanko... gorący biszkopt nie opadnie jak otworzymy drzwiczki piekarnika po upieczeniu? ja sie strasznie boje biszkoptów, i jak piekę to w trakcie pieczenia obgryzam paznokcie ze strachu ze coś nie wyjdzie... a chciałabym spróbować ten przepis... przepis na tort truskawkowy wypróbowany i na stale zagości na stole, ale ten mi się tez strasznie podoba....a zdjęcie po prostu miodzio
icon_smile.gif
Jeszcze nigdy w życiu biszkopt mi nie opadł. Za to zawsze w trakcie pieczenie, troszeczkę sobie siada. To chyba taka jego uroda, bo za każdym razem (a różne biszkopty robię) tak się dzieje, a biszkopt i tak jest bardzo puszysty. Opadnie i zrobi się zakalec wtedy gdy jest nie dopieczony. To ciasto robiłam już wiele razy. Biszkopt wyjmuję i od razu odpinam obręcz a następnie kroję. Tu trzeba bardziej uważac na dłonie, aby się nie poparzyc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Boskie!!! Robię we wtorek
icon_smile.gif
Interesuje mnie szczególnie ten mus truskawkowy, ale nie mam takiej końcówki z nożykiem, a co tam i tak zrobie
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Zrobiłam na niedzielę, dokładnie wg przepisu - PYCHA!
Ciasto jest niezwykle dekoracyjne i bardzo lekkie w smaku.

Biszkopt - przepiękny! wyrósł równy jak stół i nic a nic się nie zapadł, kiedy kroiłam gorący.
Dość mocno się wypiekł, następnym razem będę piekła 3-5 min. krócej, pewnie mój gazowy piekarnik jak zwykle fiksuje.
Mus przygotowałam z 500g truskawek.

Miałam jedynie mały problem z nałożeniem musu: mimo użycia przepisowej tortownicy o średnicy 26 cm, biszkopt przełożony masą i posmarowany od góry zajął całą wysokość obręczy - no, może zostało ze 3 mm.
icon_lol.gif

Musiałam więc poczekać, odstawić do lodówki i - gdy masa stężała na tyle, by móc zdjąć obręcz - zapięłam ją po prostu wyżej, po czym wlałam tężejący mus truskawkowy.

Krystyno, kolejny twój przepis powalił mnie na kolana
anbetung.gif
cvety.gif
daumen.gif

A jaki robisz mus do tej modyfikacji z biszkoptem kakaowym i wiórkami w śmietanie - z jakimi owocami i z jaką galaretką? Ile łyżek kakao? Zamiennie z mąką, czy z kisielem?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Piadino, bardzo się cieszę, że biszkopt Ci posmakował. Ja też robiłam na tygodniu, tylko małą porcję i nie dawałam musu już. W sezonie owocowym jest dość często u mnie, bo robi się (i zjada również) błyskawicznie.
Biszkopt kakaowy robię bardzo różnie. Zamiast kisielu jest budyń czekoladowy + 1-2 łyzki kakao (o tyle mniej maki daję). Wiórki mieszam ze śmietaną nieco wcześniej aby lekko zmiękły. Wierzch ciasta smaruję śmietaną i posypuję wiórkami czekoladowymi. Czasami (w sezonie) daję świeże wiśnie . Albo wiśnie ze słoika. Po prostu kombinuję , ile tylko wlezie. Podstawa to gorący biszkopt i śmietana

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Dzięki za wskazówki
icon_smile.gif

Krystyna9 @ 31 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=860249* pomysł na przekładanie gorącego biszkoptu nie jest mój, ale za to wspaniale się sprawdza. Ze śmietany powstaje taki smaczny krem
Co do przekładania gorącego biszkoptu niesłodzoną śmietaną, faktycznie, widziałam już kilka razy ten pomysł gdzieś na stronach kulinarnych i oczywiście moja pierwsza reakcja to było zawsze:
icon_eek.gif
dump.gif

No, ale jak zobaczyłam ten pomysł u ciebie, to nie mogłam nie spróbować - jesteś moim wiarygodnym źródłem, że będzie pysznie
bussi.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Też widziałam nieraz to przekładanie gorącego biszkoptu śmietaną, ale dotąd nie wypróbowałam, a widzę że warto, ciasto wygląda świetnie. Krystyno, czy biszkopt jest potem wilgotny? Bo skoro masa ze śmietany się ścina, to rozumiem, że gdzieś się ta serwatka musi podziać
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
aż tak dużo chyba nie ma tej serwatki. Biszkopt jest tak nieznacznie wilgotny. Ostatnim razem kroiłam na kawałki w 15 minut po przełożeniu. Śmietana jeszcze ciut wypływała, ale i tak był pyszny i od razu musiałam robić repetę gościom
icon_mrgreen.gif
(był bez musu na wierzchu)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,747
4,811
113
Krysiu, to ciasto jest naprawde zaskakujące. Biszkopt jeden puch, masa pyszna, a pianka jeszcze lepsza. Powinna jeszcze troszkę stężeć, ale potem mogę nie zdążyć ze zdjęciem.
fiesgrins.gif

Dobrze, że zrobiłam w tortownicy 28 cm, tak jest wielkie.
IMG_0497.JPG

Załączniki

• IMG_0497.JPG
    IMG_0497.JPG
    31.7 KB · Wyświetleń: 3

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ula, bardzo się cieszę, że i Tobie smakuje.
A ja wykorzystuję ten patent z gorącym biszkoptem i śmietaną jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam mocno kakaowy biszkopt (w takiej specjalnej formie, gdzie po odwróceniu ciasta brzegi są wyższe a środek niższy) i wyłożyłam śmietanę, na której ułożyłam całe truskawki. Ciacho wyszło i bardzo dekoracyjne i jeszcze bardziej smaczne

13714.jpg

13715.jpg

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
zrobiłam to ciasto...ale leży zakryte odpowiednią kopułą i czeka na jutrzejszą śniadaniową kawę... jestem strasznie ciekawa jaki wpływ na smak ma połączenie ciepłego biszkoptu i śmietany... ale poczekam dzielnie do jutra :D

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Krystyno bardzo podobne ciasto z musem truskawkowym wymyslilam jakis czas temu chcac wykorzystac zamrozone truskawki. Tylko ja upieklam cienki biszkopt, na to mus i na wierzch ubita smietana, moj syn uwielbia to ciasto.

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
ewa1203 @ 25 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1144418zrobiłam to ciasto...ale leży zakryte odpowiednią kopułą i czeka na jutrzejszą śniadaniową kawę... jestem strasznie ciekawa jaki wpływ na smak ma połączenie ciepłego biszkoptu i śmietany... ale poczekam dzielnie do jutra :D
no więc relacja - PYSZNE, co jest nie tylko moim zdaniem
icon_smile.gif
wyglądowo identyczne jak Wasze więc nie będę tu wklejać
icon_smile.gif
jedyne co zmieniłam to biszkopt, bo kisielu cytrynowego nie miałam, żeby zrobić ten z przepisu

dzięki za pyszny przepis i posłodzenie niedzielnego południa
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,726
598
113
Krystyna9 @ 25 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1144398ula, bardzo się cieszę, że i Tobie smakuje.
A ja wykorzystuję ten patent z gorącym biszkoptem i śmietaną jak tylko mogę. Dzisiaj zrobiłam mocno kakaowy biszkopt (w takiej specjalnej formie, gdzie po odwróceniu ciasta brzegi są wyższe a środek niższy) i wyłożyłam śmietanę, na której ułożyłam całe truskawki. Ciacho wyszło i bardzo dekoracyjne i jeszcze bardziej smaczne
leże i kwiczę
icon_mrgreen.gif
, muszę wypróbować ten patent gorącego biszkoptu

p.s Krysiu pokaz ta foremkę, bo pewnie będzie mi potrzebna do życia :D

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy