Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1022842" data-attributes="member: 151"><p>Jeśli robią się rozstępy, to chleb jest prawdopodobnie przerośnięty, czyli rósł zbyt długo. Luźne ciasto też może dać taki efekt, nie daje po prostu rady utrzymać kształtu i rozchodzi się tworząc rozstępy. Chleby pękają albo przez niedostateczne wyrośnięcie, albo przez złe uformowanie, skórka musi byc odpowiednio naprężona poprzez własciwe formowanie własnie. </p><p>Placek w piekarniku też może mieć kilka przyczyn, rzadkie ciasto rozpływa się i stąd placek, ale tak samo zachowa się chleb, który nie dostanie porządnego grzania od spodu, czyli taki przełożony np. na zimną blachę. Lepiej więc blachę nagrzewac porządnie wcześniej, a nalepiej piec na dobrze rozgrzanym kamieniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1022842, member: 151"] Jeśli robią się rozstępy, to chleb jest prawdopodobnie przerośnięty, czyli rósł zbyt długo. Luźne ciasto też może dać taki efekt, nie daje po prostu rady utrzymać kształtu i rozchodzi się tworząc rozstępy. Chleby pękają albo przez niedostateczne wyrośnięcie, albo przez złe uformowanie, skórka musi byc odpowiednio naprężona poprzez własciwe formowanie własnie. Placek w piekarniku też może mieć kilka przyczyn, rzadkie ciasto rozpływa się i stąd placek, ale tak samo zachowa się chleb, który nie dostanie porządnego grzania od spodu, czyli taki przełożony np. na zimną blachę. Lepiej więc blachę nagrzewac porządnie wcześniej, a nalepiej piec na dobrze rozgrzanym kamieniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Wiejski chleb francuski
Top
Bottom