TORTY krok po kroku

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Witam wszystkich serdecznie i zachęcam do szczegółowego dzielenia się wiedzą o pieczeniu i dekorowaniu TORTÓW.
Dziś chciałabym się z wami podzielić instrukcją tortu orzechowego "LEŚNA CHATKA
". Opisuje wszystko od podstaw gdyż nie wiem kto na jakim etapie potrzebuje porady
icon_smile.gif

Przepis jest na tort o średnicy 18 cm ( 2 małe tortownice )

Zaczynamy od biszkoptu lekko czekoladowego:
- 8 jajek
-4 płaskie łyżki mąki przennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- jedna płaska łyżka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Tajemnicą dobrego puszystego biszkoptu jest obowiązkowo! przesianie mąki. Ubijamy więc same białka na sztywną pianę, nie wyłączając miksera powoli dosypujemy cukier. Miksujemy ok 1 min. Następnie na najwolniejszym biegu dodajemy żółtka i miksujemy 2-3 sekundy (tylko tyle by żółtka połączyły sie z białkami a masa nie stała się wodnista. Odkładamy mikser i "rózgą" (chyba tak to się nazywa
denknach.gif
) nie mieszając w kółko! a jedynie"przewracając" masę od spodu ku górze mieszamy ją z przesianą mąką, proszkiem do piecz. i kako.

biszkopt.jpg

Rozlać na dwie tortownice o średnicy 18 cm. Piec 30 min w 180 st. (piekarnik z termoobiegiem)
tortownice.jpg

Krem orzechowy
-30 dkg orzechów włoskich mielonych
•1 szkl. gorącego mleka
•30 dkg masła
•20 dkg cukru( może być 30, ja osobiście nie lubie bardzo słodkich kremów)
•4 żółtka

Orzechy zalać gorącym mlekiem i ostudzić (jakieś 30 min wystarcza) Masa zgęstnieje.( nie martwcie się jeśli wyda wam się za rzadka, po dodaniu masła i lekkim schłodzeniu ok 10 min w lodówce bedzie ok )Zmiksować masło, cukier i żółtka. Jesli chodzi o masło wstawiam na 20 sekund do mikrofali, zeby było miękkie ale sie nie roztopiło!! Jeśli masło będzie za gorące i się sklaruje, czyli na wierzchu powstanie lekka pianka z białka, wtedy bardzo szybko o zważenie się kremu ( dotyczy każdego kremu maślanego) Kiedy ubijemy żółtka z cukrem i masłem na puch !! ( ja używam miksera choć wskazana jest tu makutra z okrągłą pałką) Dodać masę orzechową i dalej mieszać na gładką masę.

copotrzeba.jpg

Krojenie biszkoptów i przekładanie masą orzechową.

Biszkopty przecinamy na pól, z góry jednego z nich zcinamy lekko boki ( nie wyrzucamy !! beda nam potrzebne! )

krojeniev.jpg

Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Tu oczywiście wedle uznania, ja zazwyczaj mieszam troche syropu pomarańczowego, sok z cytryny, cukier puder, duży kieliszek spirytusu i woda mineralna gazowana ( któregoś dnia odkryłam że biszkopt po nasączeniu wodą gazowaną jest duzo lepszy. Trudno to opisac ale wydaje mi sie jakiś bardziej sprężysty- a może to tylko moja wyobraźnia
ugly_08.gif
) wystarczy ok 250 ml łącznie.

No i do roboty!!

Przekładamy kolejno kremem orzechowym biszkopty nasączone ponczem. Z odciętego paska z góry biszkopta robimy sobie w dłoni "ślimaka" którego wypełniamy kremem

daszeky.jpg

Kładziemy go na góre tortu

surowy.jpg

Teraz smarujemy cały tort nadając mu kształt chatki

zkremem.jpg

Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 min.

No i to co lubie najbardziej
icon_smile.gif
ZDOBIENIE.

Wybieramy końcówkę do zdobienia

pipka2.jpg

Do pokrycia tortu użyłam kremu ajerkoniakowego, ogólnie dostępnego na polskim rynku
icon_smile.gif
rozcieńczyłam tylko w mniejszej o 50 ml ilości mleka, by potem barwniki nie rozrzedziły za bardzo kremu. Kolory dowolne. U mnie dach pokryłam brązem okna i drzwi pomarańczem, boki domku to kolor orginalny kremu, lekko żółtawy, paprocie, mech czy pnącza jak kto woli zielenią. Użyłam barwników w płynie.
Zdobimy dach. I rozmazujemy krem tworząc coś na kształt strzechy ( oczywiście możecie to dowolnie modyfikować, to tylko mój przykład)

dachkrem.jpg

Potem kolejna końcówka i robimy okna oraz ściany.
pipka1.jpg

teraz okna, drzwi i ściany.

Na koniec użyłam pralinek marshmallows oraz końcówki do robienia liści. i możecie już zobaczyć efekt...

Załączniki

• dom1.jpg
    dom1.jpg
    732.4 KB · Wyświetleń: 0
  • dom2.jpg
    dom2.jpg
    330.7 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Witam serdecznie i zapraszam do obejrzenia mojego kolejnego dzieła. Tym razem pokaże samo zdobienie, bo dla mnie kiedyś to było najciekawsze. Dzięki jednej z forumowiczek widziałam filmik na YOU TUB-ie ale jak to zwykle bywa zrobiłam po swojemu
icon_smile.gif

Tort duży o srednicy ok 23 cm i wadze (po ukończeniu) 2,6kg.

Biszkopt :

- 10 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 6 płaskich łyżek mąki przennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia

robiony identycznie jak w moim pierwszym przepisie ( jeden duży 23 cm, drugi mały 18 cm). Krem dowolny.

Kroimy biszkopty na dwie części, następnie zcinamy lekko brzegi wierzchnich warstw( odkrojony kawałek z mniejszego tortu jak w przypadku LAŚNEJ CHATKI jeszcze nam posłuży, więc nie zjadać ;)

biszk.jpg

Układamy biszkopty, nasączamy ponczem i przekładamy kolejno kremem. Przy układaniu góry zamieniamy kolejność i odkrojony kawałek kładziemy jako przedostatni. Powstanie nam ślimaczek z naturalną dziurą, na wierzch kładziemy ostatni kawałek małego tortu z wydrążoną
kiliszkiem dziurą.

biszcaly.jpg

Następnie, smarujemy kremem zakrywając wszystkie nierówności
icon_smile.gif
( ja użyłam kremu jak zwykle wdzięcznego ajerkoniakowego zmiksowanego z mniejszą ilością mleka jak w pierszym przypadku- patrz LEŚNA CHATKA)

surowy.jpg

Lalke barbi czeszemy
icon_smile.gif
i zdejmujemy nogi i mocujemy na torcie.

zlal.jpg

Lalkę mocujemy kolorem kremu którym będziemy zdobić sukienke. Na przodzie końcówką do napisów nr 2 "wyciskamy" napis

napisu.jpg

Następnie wykałaczką rysujemy wzór sukni i średnią końcówką "gwiazdką" zdobimy suknie zostawiając niezakryte cześci mające być innego koloru np. kokarde.

przodsur.jpg

Oczywiście cała suknia również na lalce jest z kremu, trzyma sie naprawde dobrze
icon_smile.gif

tylsurowy.jpg

Zmieniamy kolor w szprycy i obrysowujemy końce sukni, oraz robimy kokarde. Na koniec wykańczamy spód sukni gdzie nakładamy więcej kremu robiąc imitacje materiału który "ciągnie sie za lalką". Jeśli ktoś chce może znów zmienić kolor i zrobić wykończenie na pasku kokardy, oraz brzegach sukni i łączeniu "falban"

przod2f.jpg

Mam nadzieje że komuś to pomoże, wybaczcie że nie zamieściłam zdjęć końcówek do szprycy ale padł mi aparat
icon_sad.gif
w razie pytań będe uzupełniać następnym razem

Mam również nadzieje że ktoś inny skusi się na zamieszczenie instruktażu w tym temacie. Pozdrawiam serdecznie i życze przyjemnego zdobienia
wink.gif

Załączniki

• przod1.jpg
    przod1.jpg
    145.1 KB · Wyświetleń: 0
  • tylcalu.jpg
    tylcalu.jpg
    140.2 KB · Wyświetleń: 0
  • tyl.jpg
    tyl.jpg
    136.2 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Prawie zawsze używam barwników w płynie, dlatego rozrabiam krem w mniejszej ilości mleka zeby potem duza ilosc barwnika nie rozrzedziła masy
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Swietny instruktaz, no i cos dla mnie innego...bo pokrywane masa maslana??, ja zawsze pokrywam cukrowa(dzisiaj tez). Moze sie uda mi zrobic kilka zdjec..jak znajde apatar.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Niestety nie bardzo mam ostatnio czas na wklejanie instruktażu ale dziś chciałam podzielić się z wami moim torcikiem PONY
icon_smile.gif
bez opisu ale na wszystkie pytania odpowiem jak najszybciej sie bedzie dało
icon_smile.gif

wklejam tylko zdjecie z ktorego wzielam wzor, jesli kogos bedzie interesowalo postaram sie wytlumaczyc jak zrobic szablon itp. wydruk tego zdjecia jest na całośc A4 i idealnie mieści się w tortownicy 23 cm
icon_smile.gif
pozdrawiam

Załączniki

• ponny.jpg
    ponny.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
  • toolaroolaa.jpg
    toolaroolaa.jpg
    26.1 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Łał, świetne torty!
icon_smile.gif
Żeby namalować takiego kucyka, trzeba mieć talent. Co prawda można z zewnątrz obrysować z szablonu, ale resztę trzeba odwalić samemu, a to nie takie proste. Gratuluję i podziwiam
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dziekuje bardzo ale co do "środka " kucyka
icon_smile.gif
wystarczy poprzecinac szablon na liniach ( nóg, grzywy itp) ale nie do końca, potem przykladając szablon, podnosimy powycinane części i rysujemy całego bez problemu
icon_smile.gif
Jedyny problem to oczy ale właśnie dlatego lubie krem ze jak coś nie wyjdzie to można milion razy poprawić
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Udało mi się wyrobić z tortami dla moich dzieci na ostatnią chwilę. Nie zdążyłam zrobić różyczek dla barbie, która miała je mieć na sukience i bukiecik w dłoni. Ala córka i tak była wniebowzięta jak ją zobaczyła. Goście byli w szoku, bo pewnie spodziewali się tradycyjnych tortów, bo ja nigdy jeszcze czegoś takiego nie robiłam. Ale udało się, a torty zniknęły migiem. A to moje torty:

Załączniki

• Zdj_cie0227.jpg
    Zdj_cie0227.jpg
    669.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0228.jpg
    Zdj_cie0228.jpg
    651.3 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Biszkopt do lalki barbie upiekłam w okrągłej metalowej misce, więc nie musiałam nic obcinać, a biszkopt na samochodzik w tortownicy o śr27. Ale ze śmietaną przy dekorowaniu miałam problem, szybko robiła mi się rzadka. Używałam śmietanki łaciatej 30%. To chyba brak wprawy.
Ubijanie śmietanki powinno się przerwać jak tylko osiągnie odpowiednią konsystencję (czyli gdy nie wypada po odwróceniu z miski), czy powinnam jeszcze pół minutki miksować?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy