- Cze 24, 2005
- 16,727
- 599
- 113


TORT ,,AŁMA -ATA"
ciasto biszkoptowe
-85 g mąki
-20g mąki ziemniaczanej
-110g cukru pudru
-300g(6 szt) jajek
1,1 aromatu(?)
ciasto orzechowo-białkowe
-15g mąki
80g cukru pudru
86g białek(z 2,5 jajka)
80g orzechów łuskanych
na nadzienie
175 konfitury
na krem maslanno-czekoladowy
50g cukru pudru
110g masła
50g mleka skondensowanego
10g kakao
0,5g olejku waniliowego
0,5 g koniaku
na syrop
-30g cukru pudru
12,5 g koniaku
na marcepan
17g cukru pudru,15 g migdałów lub jąder pestek moreli

Okrągły placek biszkoptowy nasycony syropem(Do garnka nalać wody ,dodać cukier i gotować do gęstości,,lepkiej kropli

Wierzch i boki tortu pokryć częścią kremu maślannego (Z masła ,cukru i mleka ubić pulchną pianę

Do pozostałego kremu dodać kakao w proszku i otrzymanym krem użyć do dekoracji
Stanowi ją herb miasta Ałma-Ata:u góry z kremu kontur gór,u dołu 2 jabłka z listkiem z marcepanu
Boki tortu obsypujemy kruszonką biszkoptową
Placek białkowo-orzechowy
Ubić białka ,dodać cukier i ubić.Dodać rozdrobnione i przesmażone orzechy(?),przesianą mąkę i szybko wyrobić ciasto
Przełożyć do formy i piec w temp 120-130 stopni
Marcepan: migdały lub jądra pestek morelowych sparzyć ,obrać ,zemleć miałko
Z cukru zrobić syrop ,,twardej kulki" Do syropu wsypać migdały(

p.s jeśli ktoś to rozumie to gratuluję
