- Wrz 19, 2004
- 30,754
- 4,816
- 113
Przepis ze strony https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/torta_de_santiago/przepis.html
"Ciasto migdałowe bez mąki
Składniki
3 duże jajka
150 g cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g mielonych migdałów, mąki migdałowej
cukier puder do posypania
Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodać mąkę migdałową i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów. "
Ciasto jest pulchne i delikatne, smaczne, dość słodkie. Następnym razem nie dodam skórki z cytryny, jakoś mi się z tym cynamonem nie zgadza. Może dam wanilię albo rumowy.
Na zdjęciu ukrojone jeszcze ciepłe, ale po ostygnięciu można je przekroić i przełożyć jakimś kremem.
Dodam jeszcze, że upiekłam je w szybkowarze.
Funkcja: wypieki, bez ciśnienia, 45 minut.
"Ciasto migdałowe bez mąki
Składniki
3 duże jajka
150 g cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g mielonych migdałów, mąki migdałowej
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i oprószyć zwykłą mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodać mąkę migdałową i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów. "
Ciasto jest pulchne i delikatne, smaczne, dość słodkie. Następnym razem nie dodam skórki z cytryny, jakoś mi się z tym cynamonem nie zgadza. Może dam wanilię albo rumowy.
Na zdjęciu ukrojone jeszcze ciepłe, ale po ostygnięciu można je przekroić i przełożyć jakimś kremem.
Dodam jeszcze, że upiekłam je w szybkowarze.