Torta de Santiago

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,754
4,816
113
Przepis ze strony https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/torta_de_santiago/przepis.html

"Ciasto migdałowe bez mąki
Składniki

3 duże jajka
150 g cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g mielonych migdałów, mąki migdałowej
cukier puder do posypania

Przygotowanie​

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm posmarować masłem i oprószyć zwykłą mąką. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Jajka ubijać z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na gęstą i jednolitą masę. Dodać mąkę migdałową i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić na małe kawałeczki. Można podawać z gałką lodów. "

Ciasto jest pulchne i delikatne, smaczne, dość słodkie. Następnym razem nie dodam skórki z cytryny, jakoś mi się z tym cynamonem nie zgadza. Może dam wanilię albo rumowy.
Na zdjęciu ukrojone jeszcze ciepłe, ale po ostygnięciu można je przekroić i przełożyć jakimś kremem.
Dodam jeszcze, że upiekłam je w szybkowarze. :) Funkcja: wypieki, bez ciśnienia, 45 minut.
 

Załączniki

  • Torta de Santiago.jpg
    Torta de Santiago.jpg
    173.2 KB · Wyświetleń: 12
  • Torta de Santiago1.jpg
    Torta de Santiago1.jpg
    145.1 KB · Wyświetleń: 12
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy