Tort z kremem cytrynowym i truskawkami

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
No to piszę. Będzie to mój debiut, o ile pamiętam - przepis wpisuję na prośbę kilku dziewczyn.

Tak oto robię ten tort:

Biszkopt najczęściej w tortownicy średnica chyba 24cm robię z proporcji takich:
7 jaj,
ciut więcej niż 3/4 szkl mąki pszennej,
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
ok 1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dodaję dla pewności, że wyrośnie).

Krem cytrynowy:
400g śmietany 30%
250g serka mascarpone
1 jajko
1 żółtko
40g masła
1 cytryna (otarta skórka plus sok)
ok 50-80g cukru (ja wolę mniej, ale przepis podaje 80g)

dodatkowo:
mrożone truskawki ok 450-500g
1 galaretka truskawkowa
kilka kostek czekolady gorzkiej jeśli ktoś lubi pokrojonych na maleńkie kawałeczki.

No to najpierw piekę biszkopt, rzucam nim, studzę go, przekrawam na 3-4 blaty, a na końcu nasączam wodą z sokiem cytrynowym.

Potem, przygotowuję lemon curd (z przepisu Doroty z www.mojewypieki.com). Pozwolę sobie zacytować:
" W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku." Jest to bardzo łatwe, trzeba tylko mieszać, żeby na początku nie zrobiła się jajecznica z cukrem
icon_smile.gif

Truskawki rozmrażam, rozgniatam widelcem, zagotowuję. Potem wsypuję galaretkę i czekam aż zgęstnieje.

Ubijam 2 śmietany na sztywno, do mascarpone dodaję ostudzony lemon curd i ubitą śmietanę, szybko w miarę miksuję, żeby mi nie wyszło masło. Wychodzi bardzo gęsty krem.
Tak wygląda mój krem:
IMG_4884.JPG
No i składam tort w takiej kolejności:
biszkopt (nasączony)
połowa truskawek
połowa kremu cytrynowego (jeśli ktoś chce, to tu można dodać tą czekoladę startą lub pokrojoną)
biszkopt (nasączony)
połowa truskawek
połowa kremu cytrynowego (plus czeko oczywiście)
biszkopt.

No i ozdabianie tortu to już wg uznania. Najczęściej masa cukrowa lub polewa z czekolady i słodkiej śmietanki.
icon_smile.gif

A tak wygląda mój tort w przekroju i polany czekoladą:
IMG_4859.JPG
Wychodzi lekko kwaskowaty i owocowy tort. Smacznego.

Załączniki

• IMG_4884.JPG
    IMG_4884.JPG
    195.1 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_4859.JPG
    IMG_4859.JPG
    256 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Mam nadzieję, że choć jednej osobie ten przepis będzie pomocny. Czekam na wieści i pozdrawiam.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Tak jak mówiłam tort popełniłam w minioną sobotę.Jak dostanę zdjęcia to zamieszczę.W smaku rewelacja.Już mam zamówienia na trzy takie torty.Dziękuję autorce przepisu
cvety.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
na pewno wykorzystam ten przepis, napisz proszę czy kremu wystarczy na boki ?nie lubię połączenia cytryny z czekoladą
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Przysłano mi zdjęcie tortu...niestety nie widać środka
icon_sad.gif
Teraz żałuję,że nie zrobiłam chociaż komórką.

_1050823.JPG

Załączniki

• _1050823.JPG
    _1050823.JPG
    77.2 KB · Wyświetleń: 2

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
bumelka, ale się cieszę, że zrobiłaś no i że ci tak smakowało. Urosłam na chwilę o jakieś 2 metry
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
A ten przepis to przecież nic innego jak poszukiwanie idealnie łatwego tortu wszystko insirowane forum cincin.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy