Tortownica przekrój 24 cm
Ciasto :
Wszystkie składniki razy 3
4 białka
15 dag cukru
15 dag orzechów - połowa siekana, połowa mielona
Z podanych składników pieczemy 3 placki tzn. na każdy placek dajemy ilość podanych wyżej składników.
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając.
Na koniec dodać orzechy.
Piec 15 min.
Masa:
1/2 kg cukru
10 żółtek
12 łyżek kawy rozpuszczalnej
0,5 kg masła bez oleju
Żółtka utrzeć z cukrem.
Przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu dodając po łyżce kawy (kawę można rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody), cały czas mieszając (nie gotować).
Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce ostudzony krem.
Placki przełożyć masą, udekorować.
Ja czasami daję na jeden z placków pod krem konfiturę z róży.

Ciasto :
Wszystkie składniki razy 3
4 białka
15 dag cukru
15 dag orzechów - połowa siekana, połowa mielona
Z podanych składników pieczemy 3 placki tzn. na każdy placek dajemy ilość podanych wyżej składników.
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając.
Na koniec dodać orzechy.
Piec 15 min.
Masa:
1/2 kg cukru
10 żółtek
12 łyżek kawy rozpuszczalnej
0,5 kg masła bez oleju
Żółtka utrzeć z cukrem.
Przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu dodając po łyżce kawy (kawę można rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody), cały czas mieszając (nie gotować).
Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce ostudzony krem.
Placki przełożyć masą, udekorować.
Ja czasami daję na jeden z placków pod krem konfiturę z róży.

