Tort orzechowy z masą kawową

MonikaK

Member
Sie 14, 2007
6
0
0
Tortownica przekrój 24 cm

Ciasto :

Wszystkie składniki razy 3

4 białka

15 dag cukru

15 dag orzechów - połowa siekana, połowa mielona


Z podanych składników pieczemy 3 placki tzn. na każdy placek dajemy ilość podanych wyżej składników.

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając.

Na koniec dodać orzechy.

Piec 15 min.


Masa:

1/2 kg cukru

10 żółtek

12 łyżek kawy rozpuszczalnej

0,5 kg masła bez oleju


Żółtka utrzeć z cukrem.

Przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu dodając po łyżce kawy (kawę można rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody), cały czas mieszając (nie gotować).

Pozostawić do ostygnięcia.

Utrzeć masło, dodawać po łyżce ostudzony krem.

Placki przełożyć masą, udekorować.

Ja czasami daję na jeden z placków pod krem konfiturę z róży. zdjecie1.jpg


zdjecie2.jpg
 

Załączniki

  • zdjecie2.jpg
    zdjecie2.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 5
  • zdjecie1.jpg
    zdjecie1.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 5

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
mniam.gif

Oj, przypomniałaś mi stare czasy... Dawno tego cuda nie jadłam, trzeba pamięć smakową odswieżyć
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy