- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
Ewentualna zbieżność z czyimś przepisem jest zupełnie przypadkowa!!!
30 dag pokruszonych herbatników,
15 dag solonego masła,
5 - 6 dojrzałych bananów,
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego,
4 czubate łyżki mascarpone,
500 ml śmietanki kremówki 36%
1 - 2 łyżki kakao w proszku
tortownica 28 cm, papier do pieczenia.
Puszki mleka zanurzyć głęboko w wodzie w garnku, którego dno grubo pokryć poskładaną ściereczką. Trzymać na gazie na granicy zagotowania przez 3 - 3,5 godziny. Wewnątrz powstanie masa "toffi".
Brzegi i dno tortownicy pokryć papierem do pieczenia. Masło tylko rozpuścić i wymieszać z przesianymi przez sito pokruszonymi herbatnikami. Od razu równomiernie rozprowadzić całość po dnie tortownicy. Ponaciskać z góry żeby masa była ścisła i wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężała. Banany obrać i pokroić w talarki 3 - 5 mm. Tortownicę wyjąć z lodówki i dokładnie pokryć masę herbatnikową plastrami bananów.
Gdy upłynie własciwy czas wyjąć puszki z mlekiem z wody i trzymając przez ściereczkę (jeszcze bardzo gorące) otworzyć odcinając całe denko. Dużą łyżką równomiernie rozsmarować gorącą masę po plastrach bananów. Uwaga! Draństwo klei się okropnie do wszystkiego! Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie mikserem ubić kremówkę. Gdy zacznie "dochodzić", zmniejszyć obroty i wmiksować mascarpone, dodając po łyżce.
Ostudzoną masę toffi pokryć śmietaną ubitą z mascarpone i przykrywszy papierem odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem całość posypać kakaowym proszkiem.
Uwaga! Proszę nigdzie nie dodawać żadnego cukru bo tort wbrew pozorom jest i tak bardzo słodki!!!
30 dag pokruszonych herbatników,
15 dag solonego masła,
5 - 6 dojrzałych bananów,
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego,
4 czubate łyżki mascarpone,
500 ml śmietanki kremówki 36%
1 - 2 łyżki kakao w proszku
tortownica 28 cm, papier do pieczenia.
Puszki mleka zanurzyć głęboko w wodzie w garnku, którego dno grubo pokryć poskładaną ściereczką. Trzymać na gazie na granicy zagotowania przez 3 - 3,5 godziny. Wewnątrz powstanie masa "toffi".
Brzegi i dno tortownicy pokryć papierem do pieczenia. Masło tylko rozpuścić i wymieszać z przesianymi przez sito pokruszonymi herbatnikami. Od razu równomiernie rozprowadzić całość po dnie tortownicy. Ponaciskać z góry żeby masa była ścisła i wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężała. Banany obrać i pokroić w talarki 3 - 5 mm. Tortownicę wyjąć z lodówki i dokładnie pokryć masę herbatnikową plastrami bananów.
Gdy upłynie własciwy czas wyjąć puszki z mlekiem z wody i trzymając przez ściereczkę (jeszcze bardzo gorące) otworzyć odcinając całe denko. Dużą łyżką równomiernie rozsmarować gorącą masę po plastrach bananów. Uwaga! Draństwo klei się okropnie do wszystkiego! Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie mikserem ubić kremówkę. Gdy zacznie "dochodzić", zmniejszyć obroty i wmiksować mascarpone, dodając po łyżce.
Ostudzoną masę toffi pokryć śmietaną ubitą z mascarpone i przykrywszy papierem odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem całość posypać kakaowym proszkiem.
Uwaga! Proszę nigdzie nie dodawać żadnego cukru bo tort wbrew pozorom jest i tak bardzo słodki!!!


Ostatnią edycję dokonał moderator: