- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Tarta z tuńczykiem
- ciasto francuskie (porcja ok 230g/ foremka ok 30cm)
- duża puszka tuńczyka w zalewie naturalnej (250-300g)
- 3 pomidory
- 4-5 łyżek musztardy Dijon
- 3 jaja
- 250ml śmietany
- sól, pieprz
1. Nagrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Rozłożyć ciasto francuskie na blaszce, ponakłuwać widelcem, schować od lodówki.
2. Umyć i pokroić w plasterki pomidory
3. Posmarować dno tarty musztardą. Rozłożyć tuńczyka, a na nim plasterki pomidorów. Posolić i popieprzyć delikatnie.
4. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną dopóki nie otrzyma się jednolitej masy. Posolić i popieprzyć. Wylać na tartę. Piec ok 35 min w temperaturze 210 stopni C.
Uwagi:
- można dodać zielone oliwki
Przepis pochodzi z książki "Quiches" Philippe Merel
Prawdę mówiąc robiłam ją dzisiaj znowu i nie dałam aż tyle musztardy. Dijon jest dla mnie za ostra i za słona. Prawdę mówiąc 1-2 łyżki moim zdaniem wystarczy w zupełności. Dodałam również ser - na musztardę, pod tuńczyka.
Polecam - szybka i smaczna
Dodatek (zdjęcia):
- ciasto francuskie (porcja ok 230g/ foremka ok 30cm)
- duża puszka tuńczyka w zalewie naturalnej (250-300g)
- 3 pomidory
- 4-5 łyżek musztardy Dijon
- 3 jaja
- 250ml śmietany
- sól, pieprz
1. Nagrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Rozłożyć ciasto francuskie na blaszce, ponakłuwać widelcem, schować od lodówki.
2. Umyć i pokroić w plasterki pomidory
3. Posmarować dno tarty musztardą. Rozłożyć tuńczyka, a na nim plasterki pomidorów. Posolić i popieprzyć delikatnie.
4. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną dopóki nie otrzyma się jednolitej masy. Posolić i popieprzyć. Wylać na tartę. Piec ok 35 min w temperaturze 210 stopni C.
Uwagi:
- można dodać zielone oliwki
Przepis pochodzi z książki "Quiches" Philippe Merel
Prawdę mówiąc robiłam ją dzisiaj znowu i nie dałam aż tyle musztardy. Dijon jest dla mnie za ostra i za słona. Prawdę mówiąc 1-2 łyżki moim zdaniem wystarczy w zupełności. Dodałam również ser - na musztardę, pod tuńczyka.
Polecam - szybka i smaczna
Dodatek (zdjęcia):
Ostatnią edycję dokonał moderator: