Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Sztokfisz na ostro (dorsz)-PKRM 135*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 244597" data-attributes="member: 140"><p>Jest to przepis z programu &quot;Podróże kulinarne Roberta Makłowicza-135 podróż del Duero)</p><p>Stokfisz jest to po prostu suszony dorsz.</p><p></p><p>Sztokfisz na ostro</p><p></p><p>1 kg suszonego dorsza</p><p>3/4 szklanki oliwy</p><p>10 ząbków czosnku</p><p>1 suszoną lub nie, papryczką chili</p><p>1 łyżka mąki</p><p></p><p>1.Orginalny sztokfisz moczymy dwa dni, oczywiście zmieniając wodę.</p><p> (W praktyce użyłem normalnie wyfiletowanego dorsza, czyli punkt pierwszy pominąłem).Następie rybkę podgrzewamy nie długo (3 minuty) w małej ilości wody.</p><p>2.Oliwę w patelni lekko podgrzewamy (nie za gorąco). Czosnek posiekany wrzucamy do oleju. W między czasie siekamy chili i także wrzucamy do oleju. Kiedy czosnek zacznie się złocić, przecedzić go z oliwy. Oliwa musi być czysta.</p><p>3. Do oliwy kładziemy dorsza, kładziemy go stroną gdzie jest skóra do oliwy. (olej nie może być za gorący). Do tego dokładamy łyżkę mąki cięgle potrząsając patelnią, by z mąki nie zrobiły się grudki.Podczas pieczenia dorsza ciągle potrząsamy patelnią, a w miedzy czasie dolewamy trochę wodnego wywaru, w którym na początku podgrzewaliśmy rybę.</p><p>4.Na sam koniec ,gdześ po 20 minutach dodajemy do patelni wcześniej podsmażony czosnek z chili.</p><p></p><p>Jak zaznaczyłem użyłem do tego swieżego dorsza i jak orginał samkuje to nie wiem. </p><p>[/b][/u]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 244597, member: 140"] Jest to przepis z programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza-135 podróż del Duero) Stokfisz jest to po prostu suszony dorsz. Sztokfisz na ostro 1 kg suszonego dorsza 3/4 szklanki oliwy 10 ząbków czosnku 1 suszoną lub nie, papryczką chili 1 łyżka mąki 1.Orginalny sztokfisz moczymy dwa dni, oczywiście zmieniając wodę. (W praktyce użyłem normalnie wyfiletowanego dorsza, czyli punkt pierwszy pominąłem).Następie rybkę podgrzewamy nie długo (3 minuty) w małej ilości wody. 2.Oliwę w patelni lekko podgrzewamy (nie za gorąco). Czosnek posiekany wrzucamy do oleju. W między czasie siekamy chili i także wrzucamy do oleju. Kiedy czosnek zacznie się złocić, przecedzić go z oliwy. Oliwa musi być czysta. 3. Do oliwy kładziemy dorsza, kładziemy go stroną gdzie jest skóra do oliwy. (olej nie może być za gorący). Do tego dokładamy łyżkę mąki cięgle potrząsając patelnią, by z mąki nie zrobiły się grudki.Podczas pieczenia dorsza ciągle potrząsamy patelnią, a w miedzy czasie dolewamy trochę wodnego wywaru, w którym na początku podgrzewaliśmy rybę. 4.Na sam koniec ,gdześ po 20 minutach dodajemy do patelni wcześniej podsmażony czosnek z chili. Jak zaznaczyłem użyłem do tego swieżego dorsza i jak orginał samkuje to nie wiem. [/b][/u] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Sztokfisz na ostro (dorsz)-PKRM 135*
Top
Bottom