- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jest to przepis z programu "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza-135 podróż del Duero)
Stokfisz jest to po prostu suszony dorsz.
Sztokfisz na ostro
1 kg suszonego dorsza
3/4 szklanki oliwy
10 ząbków czosnku
1 suszoną lub nie, papryczką chili
1 łyżka mąki
1.Orginalny sztokfisz moczymy dwa dni, oczywiście zmieniając wodę.
(W praktyce użyłem normalnie wyfiletowanego dorsza, czyli punkt pierwszy pominąłem).Następie rybkę podgrzewamy nie długo (3 minuty) w małej ilości wody.
2.Oliwę w patelni lekko podgrzewamy (nie za gorąco). Czosnek posiekany wrzucamy do oleju. W między czasie siekamy chili i także wrzucamy do oleju. Kiedy czosnek zacznie się złocić, przecedzić go z oliwy. Oliwa musi być czysta.
3. Do oliwy kładziemy dorsza, kładziemy go stroną gdzie jest skóra do oliwy. (olej nie może być za gorący). Do tego dokładamy łyżkę mąki cięgle potrząsając patelnią, by z mąki nie zrobiły się grudki.Podczas pieczenia dorsza ciągle potrząsamy patelnią, a w miedzy czasie dolewamy trochę wodnego wywaru, w którym na początku podgrzewaliśmy rybę.
4.Na sam koniec ,gdześ po 20 minutach dodajemy do patelni wcześniej podsmażony czosnek z chili.
Jak zaznaczyłem użyłem do tego swieżego dorsza i jak orginał samkuje to nie wiem.
[/b][/u]
Stokfisz jest to po prostu suszony dorsz.
Sztokfisz na ostro
1 kg suszonego dorsza
3/4 szklanki oliwy
10 ząbków czosnku
1 suszoną lub nie, papryczką chili
1 łyżka mąki
1.Orginalny sztokfisz moczymy dwa dni, oczywiście zmieniając wodę.
(W praktyce użyłem normalnie wyfiletowanego dorsza, czyli punkt pierwszy pominąłem).Następie rybkę podgrzewamy nie długo (3 minuty) w małej ilości wody.
2.Oliwę w patelni lekko podgrzewamy (nie za gorąco). Czosnek posiekany wrzucamy do oleju. W między czasie siekamy chili i także wrzucamy do oleju. Kiedy czosnek zacznie się złocić, przecedzić go z oliwy. Oliwa musi być czysta.
3. Do oliwy kładziemy dorsza, kładziemy go stroną gdzie jest skóra do oliwy. (olej nie może być za gorący). Do tego dokładamy łyżkę mąki cięgle potrząsając patelnią, by z mąki nie zrobiły się grudki.Podczas pieczenia dorsza ciągle potrząsamy patelnią, a w miedzy czasie dolewamy trochę wodnego wywaru, w którym na początku podgrzewaliśmy rybę.
4.Na sam koniec ,gdześ po 20 minutach dodajemy do patelni wcześniej podsmażony czosnek z chili.
Jak zaznaczyłem użyłem do tego swieżego dorsza i jak orginał samkuje to nie wiem.
[/b][/u]
Ostatnią edycję dokonał moderator: