- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sznycel ministerski
500 g mielonego mięsa
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
pietruszka
5 kromek chleba tostowego
sól, pieprz i papryka
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy (tak tylko by zmiękła)
2.Mięso mielone, jajka, posiekany czosnek,podsmażoną cebulę, bułkę tartą, posiekaną piertuszkę, sól, pieprz i paprykę mieszamy na jednolitą masę.
3.Kromki chleba kroimy w cieniutkie paseczki.
4.Ma namoczonej wodą stolnicy formujemy przy pomocy noża nasze kotlety w kształcie prostokąta. Obkładamy w dołu i góry pokrojonym chlebem i przyciskamy.
5.Smażymy na głąbokim oleju, raczej nie na gorącym z obydwu stron.
Ps. Klasycznie dodaje się mielonej cielęciny

500 g mielonego mięsa
2 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
pietruszka
5 kromek chleba tostowego
sól, pieprz i papryka
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy (tak tylko by zmiękła)
2.Mięso mielone, jajka, posiekany czosnek,podsmażoną cebulę, bułkę tartą, posiekaną piertuszkę, sól, pieprz i paprykę mieszamy na jednolitą masę.
3.Kromki chleba kroimy w cieniutkie paseczki.
4.Ma namoczonej wodą stolnicy formujemy przy pomocy noża nasze kotlety w kształcie prostokąta. Obkładamy w dołu i góry pokrojonym chlebem i przyciskamy.
5.Smażymy na głąbokim oleju, raczej nie na gorącym z obydwu stron.
Ps. Klasycznie dodaje się mielonej cielęciny
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: