Przepis ten dostałam od mojej koleżanki Joli, która też go dostała od swojej koleżanki.....
Pyszne!!!!!!!!
skladniki: baklażan, czosnek, oliwa, pomidory, ocet balsamiczny, sol, pieprz, suszona bazylia, sproszkowana papryka slodka
baklazana pokroic w plastry ok 5 milimetrow, mocno nasolic i odstawic na ok. 4 h lub nawet wiecej.
nastepnie odlac sok i dobrze wyplukac plastry, odcisnac wode i podsuszyc na papierowych recznikach
podsmazyc na oliwie na zlocisto-brazowy kolor i przelozyc do naczynia.
sos: pomidory obrac ze skorki i pokroic w kostke, dodac czosnek i bazylię tez podsmazyc na czystej patelni na swiezej oliwie
marynata: do oliwy dodac rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny i troche papryki,
baklazany przekladac sosem i marynata. Na koniec zalac wszystko sosem i odstawic na dobe, aby skladniki przeszly swoim smakiem.
Zrobic grzanki z chleba (kromki), nakładac na to bakłażany z sosem (zimne, nie podgrzane).
Pyszne!!!!!!!!
skladniki: baklażan, czosnek, oliwa, pomidory, ocet balsamiczny, sol, pieprz, suszona bazylia, sproszkowana papryka slodka
baklazana pokroic w plastry ok 5 milimetrow, mocno nasolic i odstawic na ok. 4 h lub nawet wiecej.
nastepnie odlac sok i dobrze wyplukac plastry, odcisnac wode i podsuszyc na papierowych recznikach
podsmazyc na oliwie na zlocisto-brazowy kolor i przelozyc do naczynia.
sos: pomidory obrac ze skorki i pokroic w kostke, dodac czosnek i bazylię tez podsmazyc na czystej patelni na swiezej oliwie
marynata: do oliwy dodac rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny i troche papryki,
baklazany przekladac sosem i marynata. Na koniec zalac wszystko sosem i odstawic na dobe, aby skladniki przeszly swoim smakiem.
Zrobic grzanki z chleba (kromki), nakładac na to bakłażany z sosem (zimne, nie podgrzane).