Szarlotka półkrucha

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
P1050418.JPG


Składniki:

* 3 szklanki maki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 160-170g masła/margaryny
* 60-70 g smalcu
* 3 łyżki kwaśniej śmietany (z malutką górką)

* jabłka smażone 1 litr plus 3 średniej wielkości jabłka świeże (i smażone i świeże to byłu u mnie własne antonówki), pokrojone w kostkę
* bułka tarta do podsypania pod jabłka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zimne tłuszcze pokroić drobniej i razem z mąką wymieszać w malakserze do konsystencji kaszki. Dodać jajka o żółtko oraz śmietanę i ponownie krótko wymieszać w malakserze. Wyłożyć na blat i szybko zlepić wszystko a następnie podzielić na dwie części, jedna ciut większa od drugiej powinna być. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt trochę większy jak wymiar dna formy (24x28 cm lub odrobinę większa może być). Formę wyłożyć papierem, ułożyć ciasto aby zachodziło na boki. Posypać bułką tartą. Wyłożyć smażone jabłka i posypać jabłkami pokrojonymi. Wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Patyczkiem zrobić w cieście kilka dziurek aby jabłka mogły parować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (termoobieg) i piec ok. 55-60 minut. Wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia

https://1.bp.blogspot.com/-QG1SlGf2KfM/V_j_...00/P1050412.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,801
3,904
113
:wink: Witaj, Barbaro49! :lol:
 

Ewiczka16

Member
Lip 28, 2024
1
0
0
P1050418.JPG


Składniki:

* 3 szklanki maki tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml)
* 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 160-170g masła/margaryny
* 60-70 g smalcu
* 3 łyżki kwaśniej śmietany (z malutką górką)

* jabłka smażone 1 litr plus 3 średniej wielkości jabłka świeże (i smażone i świeże to byłu u mnie własne antonówki), pokrojone w kostkę
* bułka tarta do podsypania pod jabłka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zimne tłuszcze pokroić drobniej i razem z mąką wymieszać w malakserze do konsystencji kaszki. Dodać jajka o żółtko oraz śmietanę i ponownie krótko wymieszać w malakserze. Wyłożyć na blat i szybko zlepić wszystko a następnie podzielić na dwie części, jedna ciut większa od drugiej powinna być. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt trochę większy jak wymiar dna formy (24x28 cm lub odrobinę większa może być). Formę wyłożyć papierem, ułożyć ciasto aby zachodziło na boki. Posypać bułką tartą. Wyłożyć smażone jabłka i posypać jabłkami pokrojonymi. Wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Patyczkiem zrobić w cieście kilka dziurek aby jabłka mogły parować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (termoobieg) i piec ok. 55-60 minut. Wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia

https://1.bp.blogspot.com/-QG1SlGf2KfM/V_j_...00/P1050412.JPG
Malakser niepotrzebny bo to za dużo mycia i czasu, wystarczy zagnieść ciasto na stolnicy to zabiera kilka minut.Wazne aby składniki były ciepłe (nie bezpośrednio z lodówki)a ciasto tylko na maśle i same żółtka ponieważ od białka ciasto jest twarde. Zawsze wychodzi kruchy i pyszny.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy