Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Suflet serowy z szynką i porami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 806069" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam to danie kilkakrotnie, jest raczej przystawką niż głównym daniem obiadowym. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>6 porów (tylko białe części)</p><p>1/8 l mięsnego rosołu (może być lekki rosół drobiowy z kostki)</p><p>łyżka masła z czubkiem</p><p>łyżka mąki</p><p>2 jajka (osobno żółtka i białka)</p><p>5 dkg startego żółtego sera ( ja biorę ementaler)</p><p>4 plastry gotowanej szynki</p><p>gałka muszkatołowa</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Pory oczyścić, od strony korzeni przyciąć tak, żeby liście się trzymały piętki korzeniowej, przekroić każdy por wzdłuż na połowę i dobrze umyć. Dusić w rosole przez 20 minut z dodatkiem, jeśli trzeba (rosół słony), soli i pieprzu. Rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać wywar z porów, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować 3 minuty, po czym zdjąć z ognia. Wymieszać z żółtkami, białka ubić na sztywną pianę i wraz z tartym serem dodać do ciepłego sosu. Pory włożyć do żaroodpornej formy, obłożyć plastrami szynki i zalać masą sufletową. Piec 25 minut w temperaturze 200 st. Suflet powinien się lekko zrumienić. Można podawać z bagietką, chociaż mnie smakuje sam, ponieważ jest w nim sporo jarzyn i to mi wystarcza. Ale żeby danie było pełne, dodatek świeżego chrupiącego pieczywa, jest jak najbardziej wskazany.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 806069, member: 10341"] Robiłam to danie kilkakrotnie, jest raczej przystawką niż głównym daniem obiadowym. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. [B]Składniki [/B]6 porów (tylko białe części) 1/8 l mięsnego rosołu (może być lekki rosół drobiowy z kostki) łyżka masła z czubkiem łyżka mąki 2 jajka (osobno żółtka i białka) 5 dkg startego żółtego sera ( ja biorę ementaler) 4 plastry gotowanej szynki gałka muszkatołowa sól, pieprz Pory oczyścić, od strony korzeni przyciąć tak, żeby liście się trzymały piętki korzeniowej, przekroić każdy por wzdłuż na połowę i dobrze umyć. Dusić w rosole przez 20 minut z dodatkiem, jeśli trzeba (rosół słony), soli i pieprzu. Rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać wywar z porów, szczyptę gałki muszkatołowej i gotować 3 minuty, po czym zdjąć z ognia. Wymieszać z żółtkami, białka ubić na sztywną pianę i wraz z tartym serem dodać do ciepłego sosu. Pory włożyć do żaroodpornej formy, obłożyć plastrami szynki i zalać masą sufletową. Piec 25 minut w temperaturze 200 st. Suflet powinien się lekko zrumienić. Można podawać z bagietką, chociaż mnie smakuje sam, ponieważ jest w nim sporo jarzyn i to mi wystarcza. Ale żeby danie było pełne, dodatek świeżego chrupiącego pieczywa, jest jak najbardziej wskazany. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Suflet serowy z szynką i porami*
Top
Bottom