Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Staropolskie zrazy z grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 798654" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis ten spotykałam pod różnymi nazwami, między innymi jako &quot;zrazy napoleońskie&quot;, chyba że cesarza częstowano nimi w Polsce albo podczas odwrotu spod Moskwy. Bo do tego przepisu potrzebne są nasze poczciwe grzyby suszone, a przepis zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; wyrażnie nazywa je staropolskimi. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3/4 kg dobrze skruszałej zrazówki albo polędwicy wołowej</p><p>5 dkg suszonych grzybów (prawdziwki lub dobre podgrzybki, albo mieszanka obu tych gatunków)</p><p>2 - 3 łyżki masła lub smalcu</p><p>1 kg ziemniaków</p><p>1/4 litra kwaśnej śmietany (22%)</p><p>łyżeczka mąki</p><p>sól</p><p></p><p>Najpierw myjemy i gotujemy do miękkości grzyby w 1/2 litrze wody. Zostawiamy do ostudzenia. Możemy to zrobić poprzedniego dnia.</p><p>Z mięsa wykrawamy małe zrazy i lekko pobijamy je przez folię tłuczkiem, nie dopuszczając do podziurawienia mięsa. Polędwicę wystarczy rozgnieść dłonią. Tak przygotowane zrazy szybko obsmażamy z obu stron na maśle lub smalcu. Ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki, a małe grzybki możemy pozostawić w całości. W rondlu układamy obsmażone zrazy, przesypując je grzybami. Do rondla wlewamy dobrze osolony wywar z grzybów i dusimy zrazy pod przykryciem przez 30 - 40 minut.</p><p>Po tym czasie do rondla wkładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Rondel przykrywamy, potrząsamy nim ostrożnie i stawiamy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, do rondla wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Jeszcze 5 - 10 minut gotowania na małym ogniu i zrazy są gotowe. Podajemy je w rondlu, w którym się dusiły. Jest to znakomita potrawa na towarzyskie spotkania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 798654, member: 10341"] Przepis ten spotykałam pod różnymi nazwami, między innymi jako "zrazy napoleońskie", chyba że cesarza częstowano nimi w Polsce albo podczas odwrotu spod Moskwy. Bo do tego przepisu potrzebne są nasze poczciwe grzyby suszone, a przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja" wyrażnie nazywa je staropolskimi. [B]Składniki [/B]3/4 kg dobrze skruszałej zrazówki albo polędwicy wołowej 5 dkg suszonych grzybów (prawdziwki lub dobre podgrzybki, albo mieszanka obu tych gatunków) 2 - 3 łyżki masła lub smalcu 1 kg ziemniaków 1/4 litra kwaśnej śmietany (22%) łyżeczka mąki sól Najpierw myjemy i gotujemy do miękkości grzyby w 1/2 litrze wody. Zostawiamy do ostudzenia. Możemy to zrobić poprzedniego dnia. Z mięsa wykrawamy małe zrazy i lekko pobijamy je przez folię tłuczkiem, nie dopuszczając do podziurawienia mięsa. Polędwicę wystarczy rozgnieść dłonią. Tak przygotowane zrazy szybko obsmażamy z obu stron na maśle lub smalcu. Ugotowane grzyby kroimy na cienkie paseczki, a małe grzybki możemy pozostawić w całości. W rondlu układamy obsmażone zrazy, przesypując je grzybami. Do rondla wlewamy dobrze osolony wywar z grzybów i dusimy zrazy pod przykryciem przez 30 - 40 minut. Po tym czasie do rondla wkładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Rondel przykrywamy, potrząsamy nim ostrożnie i stawiamy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, do rondla wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Jeszcze 5 - 10 minut gotowania na małym ogniu i zrazy są gotowe. Podajemy je w rondlu, w którym się dusiły. Jest to znakomita potrawa na towarzyskie spotkania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Staropolskie zrazy z grzybami*
Top
Bottom