Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Staropolska szynka pieczona*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 43278" data-attributes="member: 12"><p>O ziołowo-malinowej nucie</p><p>Składniki:</p><p>2 kg mięsa wieprzowego od szynki </p><p>3 ząbki czosnku</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>10 ziaren jałowca</p><p>pół łyżeczki kminku</p><p>4 łyżeczki dżemu malinowego</p><p>2 winne jabłka</p><p>1 cebula</p><p>pół łyżeczki chili</p><p>1 łyżeczka pieprzu</p><p>szczypta cynamonu</p><p>4 liście laurowe </p><p></p><p>Sposób przygotowania: </p><p></p><p>Zmiażdżyć ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca, dodać kminek. Naciąć ostrym nożem szynkę w kratkę (na tej stronie gdzie jest tłuszcz), nasmarować cały płat mięsa ziołowo-czosnkową pastą. Zasznurować szynkę mocną nicią, włożyć do salaterki, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.</p><p>Na następny dzień podgrzać lekko dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, posmarować nim mięso z obu stron, posypać pieprzem, cynamonem i chili. </p><p>Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić również na ćwiartki. </p><p>W rękawie do pieczenia ułożyć połowę jabłek i połowę cebuli, położyć na nich mięso, na wierzchu mięsa rozłożyć liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamknąć rękaw, przeciąć w nim niewielki otwór. Przełożyć rękaw do żaroodpornego naczynia lub blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec do miękkości, ok. 1,5-2 godziny.</p><p>Po całkowitym ostudzeniu usunąć nici.</p><p>Najlepiej smakuje na zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 43278, member: 12"] O ziołowo-malinowej nucie Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego od szynki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 10 ziaren jałowca pół łyżeczki kminku 4 łyżeczki dżemu malinowego 2 winne jabłka 1 cebula pół łyżeczki chili 1 łyżeczka pieprzu szczypta cynamonu 4 liście laurowe Sposób przygotowania: Zmiażdżyć ząbki czosnku, rozetrzeć z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca, dodać kminek. Naciąć ostrym nożem szynkę w kratkę (na tej stronie gdzie jest tłuszcz), nasmarować cały płat mięsa ziołowo-czosnkową pastą. Zasznurować szynkę mocną nicią, włożyć do salaterki, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Na następny dzień podgrzać lekko dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, posmarować nim mięso z obu stron, posypać pieprzem, cynamonem i chili. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokroić również na ćwiartki. W rękawie do pieczenia ułożyć połowę jabłek i połowę cebuli, położyć na nich mięso, na wierzchu mięsa rozłożyć liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka. Zamknąć rękaw, przeciąć w nim niewielki otwór. Przełożyć rękaw do żaroodpornego naczynia lub blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec do miękkości, ok. 1,5-2 godziny. Po całkowitym ostudzeniu usunąć nici. Najlepiej smakuje na zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Staropolska szynka pieczona*
Top
Bottom