- Gru 14, 2005
- 535
- 0
- 0
Prosty i naprawdę smaczny,dla lubiących takie słodkawe sosy.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok pomarańczowy ok. 1 szkl.
pomarańcza
sól
cukier do smaku
biały pieprz
Z masła i mąki robię zasmażkę,wlewam powoli sok pomarańczowy energicznie mieszając by nie powstały grudy.Czasem muszę dodać więcej soku gdy wychodzi za gęsty.
Solę do smaku i tak samo daję trochę cukru i pieprzu do smaku.
Pomarańczę kroję na cząstki,obieram z białych błon i dodaję do sosu.
Świetny do piersi kurczaka saute(bez panierki) plus ryż.
Uwaga.Sok musi być dobry nie gorzki.Raz się połakomiłam na sok z "dolnej półki" i sos wyszedł mi gorzkawy przez goryczkę soku pomarańczowego.Ideałem byłby świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
.
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok pomarańczowy ok. 1 szkl.
pomarańcza
sól
cukier do smaku
biały pieprz
Z masła i mąki robię zasmażkę,wlewam powoli sok pomarańczowy energicznie mieszając by nie powstały grudy.Czasem muszę dodać więcej soku gdy wychodzi za gęsty.
Solę do smaku i tak samo daję trochę cukru i pieprzu do smaku.
Pomarańczę kroję na cząstki,obieram z białych błon i dodaję do sosu.
Świetny do piersi kurczaka saute(bez panierki) plus ryż.
Uwaga.Sok musi być dobry nie gorzki.Raz się połakomiłam na sok z "dolnej półki" i sos wyszedł mi gorzkawy przez goryczkę soku pomarańczowego.Ideałem byłby świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Ostatnią edycję dokonał moderator: