- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Nie jest bardzo słodki dzięki masie z jabłek :
0,5 kg mąki
10dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Upiec 2 placki ( w jednakowej wielkości blaszkach) ok. 15-20 minut
Trzeci placek( surowy) posmarować gorącą masą orzechową:
20 dag orzechów włoskich (lub ziemnych)
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżeczki miodu
Pokrojone grubo orzechy smażyć 5 minut w rozpuszczonym maśle z cukrem i miodem.
Upiec na złoto.
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek(kwaskowatych)
2-3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Jabłka poszatkować i zesmażyć, dodać cukier i suchą galaretkę. Wymieszać.
Masa budyniowa:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szkl. mleka
1/2 szklanki cukru
Ugotować budyń i rozmiksować z 1 kostką masła lub margaryny.
Przekładać placki następująco:
1. placek miodowy
2. krem budyniowy
3. placek miodowy
4. masa jabłkowa (jeszcze dobrze ciepła)
5. placek miodowy z orzechami.
Ciasto najlepsze jest gdy trochę postoi i się przegryzie.
0,5 kg mąki
10dag cukru
20 dag margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Upiec 2 placki ( w jednakowej wielkości blaszkach) ok. 15-20 minut
Trzeci placek( surowy) posmarować gorącą masą orzechową:
20 dag orzechów włoskich (lub ziemnych)
15 dag masła
10 dag cukru
2 łyżeczki miodu
Pokrojone grubo orzechy smażyć 5 minut w rozpuszczonym maśle z cukrem i miodem.
Upiec na złoto.
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek(kwaskowatych)
2-3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
Jabłka poszatkować i zesmażyć, dodać cukier i suchą galaretkę. Wymieszać.
Masa budyniowa:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szkl. mleka
1/2 szklanki cukru
Ugotować budyń i rozmiksować z 1 kostką masła lub margaryny.
Przekładać placki następująco:
1. placek miodowy
2. krem budyniowy
3. placek miodowy
4. masa jabłkowa (jeszcze dobrze ciepła)
5. placek miodowy z orzechami.
Ciasto najlepsze jest gdy trochę postoi i się przegryzie.