- Paź 28, 2004
- 1,551
- 0
- 0
750 g słoniny
750 g boczku lub karczku
150 ml wody
2-3 cebule (300 gram)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka vagety,jarzynki czy czegoś podobnego
1 łyżeczka kolrendry
1 Słoninę kroimy w kostkę nie większą niż 7 mm. Tak samo postępujemy z surowym boczkiem
2.Cebulkę kroimy w kosteczkę.
3.W patelni o wysokich bokach topimy słoninę. Dolewamy wodę. KIedy skwarki są żółte i mają gdzieć ok 4 do 5 milimetrów dodajemy boczek lub karczek. W tym momencie podkręcamy trochę prąd pod kuchenkę, bo wraz z mięsem do patelni odstało się też trochę wody.
4.Kiedy woda wyparuje zmniejszamy intenywność pieca, przykrywamy przykrywką i "dusimy" przez 30 minut.
5.Dodajemy pokrojoną cebulkę i " dusimy " przez następne 5 minut.
6.Odstawiamy z pieca i dodajemy przyprawy - mieszamy
7.Wlewamy do słoików i zakęcamy
ps.Solimy dopiero na chlebku
750 g boczku lub karczku
150 ml wody
2-3 cebule (300 gram)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka vagety,jarzynki czy czegoś podobnego
1 łyżeczka kolrendry
1 Słoninę kroimy w kostkę nie większą niż 7 mm. Tak samo postępujemy z surowym boczkiem
2.Cebulkę kroimy w kosteczkę.
3.W patelni o wysokich bokach topimy słoninę. Dolewamy wodę. KIedy skwarki są żółte i mają gdzieć ok 4 do 5 milimetrów dodajemy boczek lub karczek. W tym momencie podkręcamy trochę prąd pod kuchenkę, bo wraz z mięsem do patelni odstało się też trochę wody.
4.Kiedy woda wyparuje zmniejszamy intenywność pieca, przykrywamy przykrywką i "dusimy" przez 30 minut.
5.Dodajemy pokrojoną cebulkę i " dusimy " przez następne 5 minut.
6.Odstawiamy z pieca i dodajemy przyprawy - mieszamy
7.Wlewamy do słoików i zakęcamy
ps.Solimy dopiero na chlebku
Ostatnią edycję dokonał moderator: