Smalcówki

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,805
2,621
113
Przepis mam od koleżanki z pracy.

90 dag mąki,
3jajka,
4 g drożdży instant,
2 cukry wanilinowe,
0,5 kg smalcu,
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
marmolada,
ew cukier puder do posypania.

Smalec miałam ciepły, tzn taki leżący pół dnia na blacie, drożdże wymieszałam ze śmietaną, wszystkie składniki miałam w temperaturze pokojowej.

Wszystko razem wsadziłam do miksera (mum) wymieszało i gotowe. Ciasto robiłam wieczorem, a piekłam dopiero na drugi dzień.
Ciasto zaraz po wymieszaniu czuć było dość mocno smalcem, ale na drugi dzień jak wyciągnęłam z lodówki to już tego zapachu nie było i w u pieczonych rogalikach też nie czułam.

Na zdjęciu rogaliki zrobione z połowy porcji ciasta.

rogaliki(1).jpg
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: h-elen

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,493
3,813
113
Dziękuję za wpisanie przepisu, bardzo fajne rogaliki.
Często dodaję smalec do ciasta kruchego, bo dzięki niemu jest jeszcze bardziej kruche.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
spójrz jeszcze na ilość drożdży ;)
Znam smalcówki ale jednak inne. Muszę te swoje zrobić tylko nie wiem jeszcze kiedy. Są bez żadnego spulchniacza