- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
2-3 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 kg śliwek
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania kolejno dodać żółtka,
mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Z białek ubić pianę.
6-8 łyżek piany odłożyć, a resztę wymieszać z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy.Na wierzchu ułożyć połówki wydrylowanych śliwek (przecięciami do góry).Opcjonalnie mozna posypać orzechami włoskimi.Do odłożonej piany dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i rozłożyć na śliwkach, cieście. Piec w temp. 200 st. C aż będzie złote.Można posypac cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
2-3 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 kg śliwek
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania kolejno dodać żółtka,
mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Z białek ubić pianę.
6-8 łyżek piany odłożyć, a resztę wymieszać z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy.Na wierzchu ułożyć połówki wydrylowanych śliwek (przecięciami do góry).Opcjonalnie mozna posypać orzechami włoskimi.Do odłożonej piany dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i rozłożyć na śliwkach, cieście. Piec w temp. 200 st. C aż będzie złote.Można posypac cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.