Sezamowe szparagi
Bardzo szybkie i pyszne chinskie danie
1/2 kg szparagow
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oleju sezamowego
2 zabki posiekanego czosnku
nasionka sezamu
Sos sojowy wymieszac w malej miseczce z cukrem. Szparagi pokrajac na male kawalki, moze 5cm.
Rozgrzac olej sezamowy na patelni/woku, dodac posiekany czosnek, krotko obsmazyc nie dopouszczajc do zrumienienia, dodac szparagi i ciagle mieszajac/podrzucajac smazyc je okolo 4 minut. Dodac sos sojowy z cukrem i jeszcze chwilke smazyc az prawie caly plyn wyparuje.
Przelozyc do miski, posypac sezamem, podawac natychmiast.
W ten sam sposob mozna zrobic fasolke szparagowa lub brokuly.
Bardzo szybkie i pyszne chinskie danie
1/2 kg szparagow
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oleju sezamowego
2 zabki posiekanego czosnku
nasionka sezamu
Sos sojowy wymieszac w malej miseczce z cukrem. Szparagi pokrajac na male kawalki, moze 5cm.
Rozgrzac olej sezamowy na patelni/woku, dodac posiekany czosnek, krotko obsmazyc nie dopouszczajc do zrumienienia, dodac szparagi i ciagle mieszajac/podrzucajac smazyc je okolo 4 minut. Dodac sos sojowy z cukrem i jeszcze chwilke smazyc az prawie caly plyn wyparuje.
Przelozyc do miski, posypac sezamem, podawac natychmiast.
W ten sam sposob mozna zrobic fasolke szparagowa lub brokuly.