- Maj 18, 2007
- 2,666
- 12
- 38
Trochę się spieszyłam i nie doczytałam w przepisie co zrobić żeby sernik równo opadł (okroić brzegi zaraz po wyciągnięciu gorącego z piekarnika), dlatego po pięknym wyrośnięciu mojego zostały same brzegi Tak jak ja nie przepadam za sernikami, szczególnie pieczonymi, tak ten mi wyjątkowo przypadł do gustu. Jakbym mogła, to bym usiadła i zjadła cały na raz. Teoretycznie mogę, bo nie ma żadnych składników, których racja dzienna jest ograniczona ale bez przesady. Jest niesamowicie wilgotny, puszysty, nieprzesłodzony i ładnie, cynamonowo pachnie. Normalnie na diecie Dukana polubiłam serniki
SERNIK CYNAMONOWY
(faza II P)
składniki na tortownicę o śr. 26cm
- 1kg odtłuszczonego sera na sernik (u mnie Aro w wiaderku 4% tł.)
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek słodzika do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Białka ubić z solą. W oddzielnej misce żółtka zmiksować ze słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać ser i wszystko zmiksować. Wmieszać delikatnie pianę z białek. Przelać do silikonowej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temp. 170-180°C.
SERNIK CYNAMONOWY
(faza II P)
składniki na tortownicę o śr. 26cm
- 1kg odtłuszczonego sera na sernik (u mnie Aro w wiaderku 4% tł.)
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek słodzika do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Białka ubić z solą. W oddzielnej misce żółtka zmiksować ze słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać ser i wszystko zmiksować. Wmieszać delikatnie pianę z białek. Przelać do silikonowej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temp. 170-180°C.