Ponizszy blog przypomnial mi, ze ja tez mam jogurtownice o pojemnosci 1 litra. Zwykle uzywam takiej, ktora ma 6 sloiczkow. Jest wygodniejsza w codziennym uzyciu.
http://conservareinfrigo.blogspot.com/2007...ania.html#links
Zainspirowana zdjeciami postanowilam sprobowac. Zrobilam najprostsza wersje takiego serka: mleko i jogurt.
SEREK JOGURTOWY
1 litr mleka pasteryzowanego / o 3 dniowym termnie przydatnosci do spozycia /
1 jogurt grecki
- wymieszac dokladnie mleko z jogurtem
- wlac do jogurtownicy i zrobic jogurt wg wskazowek producenta jogurtownicy: oznacza to po prostu przykryc pojemnik i podlaczyc jogurtownice do pradu / po 12 godzinach jogurt jest gotowy /
- przelac jogurt na sito wylozone sciereczka / bez zapachu proszku do prania /
- wstawic do lodowki / stopien odcedzenia, czyli gestosc serka, wg wlasnego uznania /: ja wstawilam do lodowki o polnocy, a rano serek byl gesty
Autorka bloga uzyla dodatkowo mleka w proszku i mleka skondensowanego, ale ja ich nie mialam. Jak tylko bede miala te skladniki, przetestuje jej wersje.
Rezultat zaskoczyl mnie: spodziewalam sie niewielkiej ilosci, a tymczasem serka jest dosc duzo. Smak wspanialy, kremowy... Konsystencja doskonala.
http://conservareinfrigo.blogspot.com/2007...ania.html#links
Zainspirowana zdjeciami postanowilam sprobowac. Zrobilam najprostsza wersje takiego serka: mleko i jogurt.
SEREK JOGURTOWY
1 litr mleka pasteryzowanego / o 3 dniowym termnie przydatnosci do spozycia /
1 jogurt grecki
- wymieszac dokladnie mleko z jogurtem
- wlac do jogurtownicy i zrobic jogurt wg wskazowek producenta jogurtownicy: oznacza to po prostu przykryc pojemnik i podlaczyc jogurtownice do pradu / po 12 godzinach jogurt jest gotowy /
- przelac jogurt na sito wylozone sciereczka / bez zapachu proszku do prania /
- wstawic do lodowki / stopien odcedzenia, czyli gestosc serka, wg wlasnego uznania /: ja wstawilam do lodowki o polnocy, a rano serek byl gesty
Autorka bloga uzyla dodatkowo mleka w proszku i mleka skondensowanego, ale ja ich nie mialam. Jak tylko bede miala te skladniki, przetestuje jej wersje.
Rezultat zaskoczyl mnie: spodziewalam sie niewielkiej ilosci, a tymczasem serka jest dosc duzo. Smak wspanialy, kremowy... Konsystencja doskonala.