Schab pieczony z ziołami w niskiej temperaturze

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Schab pieczony z ziołami w niskiej temperaturze

Schab_w_temp_75_stopni.JPG

1 kg schabu w kawałku bez kości
2 łyżki ziół prowansalskich
3-4 ząbki czosnku
20 ml oleju rzepakowego
biały pieprz

1. Zioła mieszamy z drobno pokrojonym czosnkiem i pieprzem i dokładnie wcieramy w mięso.
2. Na gorącym oleju obsmażamy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 80 stopni i pieczemy ok 3 godzin.

Ps 1. Tak jak zapowiedział Okrasa , mięso jest rewelacyjnie wilgotne i miękkie, trzeba jednak przełamać pewne opory przy jedzeniu, kiedy ziemniaki i sosy są gorące a kawałek mięsa zimny.
Ps 2. Po zupełnym wystygnięciu, pokrojone mięso w cieniutkie plasterki jest wspaniałym dodatkiem do chleba jako wędlina.
 

Załączniki

  • Schab_w_temp_75_stopni.JPG
    Schab_w_temp_75_stopni.JPG
    312.8 KB · Wyświetleń: 1

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tak to właśnie jest. Kupujemy kawałek mięsa. Obtaczamy w ziołach i to wszystko. Jest oczywiście kwestia soli - ale ponoć sól wysusza mięso. Ten przepis to jest pewne wyzwanie dla smakoszy wcale tego nie ukrywam.
Jak Okrasa to robi można tutaj : http://kuchnialidla.pl/product/schab-piecz...em-pieczarkowym
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Chyba spróbuję przy najbliższej okazji.
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy