Sałatka z mrożonego bobu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
bób mrożony gotować w osolonej wodzie 15-25 minut (trzeba wyłowić i sprawdzić organoleptycznie, bo być do sałatki musi być dobrze ugotowany, żeby ładnie schodziła skórka, ale nie przegotowany, żeby nie wyszła z tego paćka dla niemowląt)

ostudzić, obrać delikatnie, dodać:
-szynkę parmeńską (albo dobrą wędzoną ogonówkę lub coś innego w tej stylistyce wg fantazji)
-czosnek
-oliwę
-balsamico
-dymkę
(ciut białego wytrawnego wina)

ja lubię na zimno, ale można też:
szynkę podsmażyć z czosnkiem na oliwie dodać resztę składników i bób (ale tym razem rozmrożony, niegotowany) dolać 1/3 kieliszka białego wytrawnego wina. Mieszać delikatnie, żeby się nie zrobiła breja.Trzymać na patelni na małym ogniu, aż wino wyparuje.

polecam też własne wariacje na temat bobu i szynki parmeńskiej - bardzo udana para.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bardzo smaczna, niestety z białą cebulą, bo nie miałam czerwonej ( no i ze świeżego bobu
icon_wink.gif
):
sa_atka_z_bobu_005.jpg

jednocześnie zrobiłam drugą, z jajkiem i szczypiorem , też smaczna, ale ta mi bardziej odpowiada, może dzięki temu, że pomidor ją orzeźwia.

Załączniki

• sa_atka_z_bobu_005.jpg
    sa_atka_z_bobu_005.jpg
    47.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam - i dla mnie zupełnie niejadalna. ( tzn. przemęczę się i zjem, ale przyjemności wcale)

Teraz rozumiem w czym rzecz - bób jest gorzkawy, a ja niestety już dawno zauważyłam, dużo mocniej odczuwam ten smak niż inni- dlatego trudno mi zjeść więcej niż 2-3 kęsy czegoś co ma brukselkę, tahini czy cykorię.

Niemniej jednak sałatkę polecam:)

p.s. a bób był oczywiście świeży i delikatny

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy