Znalazłam w ''Smakach i aromatach'' (12/1998) sałatkę pani Kaliny Jędrusik
Sałatka z buraków i ananasa
10 średnich buraków
puszka ananasów
25 dag orzechów włoskich
garść rodzynek
ząbek czosnku
majeranek
pieprz
sos winegret
Buraki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i wkładamy do lodówki. Zimne buraki kroimy na drobne plasterki. Ananasy po odcedzeniu kroimy w kosteczki, orzechy siekamy, rodzynki moczymy w letniej wodzie do napęcznienia. Miażdżymy ząbek czosnku. Wszystko mieszamy, posypujemy przyprawami, dodajemy sos winegret ( 1/3 szklanki oleju, łyżka lub dwie octu winnego, szczypta soli ) i jeszcz raz mieszamy.
Sałatka wydaje mi się bardzo dobra, buraki uwielbiam w każdej postaci.
Sałatka z buraków i ananasa
10 średnich buraków
puszka ananasów
25 dag orzechów włoskich
garść rodzynek
ząbek czosnku
majeranek
pieprz
sos winegret
Buraki gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i wkładamy do lodówki. Zimne buraki kroimy na drobne plasterki. Ananasy po odcedzeniu kroimy w kosteczki, orzechy siekamy, rodzynki moczymy w letniej wodzie do napęcznienia. Miażdżymy ząbek czosnku. Wszystko mieszamy, posypujemy przyprawami, dodajemy sos winegret ( 1/3 szklanki oleju, łyżka lub dwie octu winnego, szczypta soli ) i jeszcz raz mieszamy.
Sałatka wydaje mi się bardzo dobra, buraki uwielbiam w każdej postaci.