- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Robiłam już rożne sałatki, zarówno z szynką jak i z serem. Natomiast ta jest w swojej prostocie genialna. Smaki idealnie ze sobą współgrają, a w zależności od naszej miłości do czosnku, możemy dowolnie stopniować jego ilość. Przepis dostałam od mojej koleżanki Joasi i od razu stał się on jednym z moich ulubionych. Sałatka jest bardzo pożywna i robi się ją błyskawicznie. W funkcjonuje ona u nas pod nazwą "trójskładnikowa".
kapusta pekińska - użyłam 5 liści
szynka ( lub baleron) - 12 dag
ser żółty - ok. 12 dag
( optycznie sera powinno być mniej więcej tyle, co szynki)
3 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Kapustę pekińską drobno kroimy. Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce ( duże oczka).
Do oleju dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz oraz sól do smaku. (Należy wziąć pod uwagę słoność wędliny)
Składniki wsypujemy do salaterki, zalewamy sosem i mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut, po czym podajemy ze świeżym pieczywem.

kapusta pekińska - użyłam 5 liści
szynka ( lub baleron) - 12 dag
ser żółty - ok. 12 dag
( optycznie sera powinno być mniej więcej tyle, co szynki)
3 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Kapustę pekińską drobno kroimy. Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce ( duże oczka).
Do oleju dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz oraz sól do smaku. (Należy wziąć pod uwagę słoność wędliny)
Składniki wsypujemy do salaterki, zalewamy sosem i mieszamy.
Odstawiamy na 15 minut, po czym podajemy ze świeżym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: