Ryba w cieście piwnym

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,913
6,330
113
Rodzaj przepisu
  1. pescetariański
Przepis pochodzi z nieistniejącego już od dawna serwisu kulinarnego Czarna Oliwka. Podał go kolega, którego nicka niestety już nie pamiętam, ale ma moja dozgonną wdzięczność, bo przepis na ciasto jest znakomity.
Ryba:
1 kg świeżych filetów z dorsza
Sos Worcestershire
Sok z cytryny
Ostra musztardą
Mąka

Ciasto:
200 g mąki
1 łyżka cukru
4 łyżki piwa
6 łyżek mleka
6 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
2 żółtka
2 ubite białka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić dołek, wlać piwo, wsypać sól i żółtka, wymieszać. Połączyć mleko z wodą i partiami dodawać do mąki, ucierając, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, obsypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu 4 - 5 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.

Ja używam też tego ciasta do smażenia kwiatów dyni czy cukinii.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Warte spróbowania. Też robię ciasto piwne do warzyw, ale tak na pól szklanki piwa, bez mleka i raczej mniej jaj ... mąki, ile zabierze, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie i nie spływało po cukini. Ale w weekend się za to zabiorę, bo cukinia wreszcie w pełnym rozkwicie. Jestem przekonana, że efekt będzie bardziej wypasiony niż z mojego przepisu (na oko).

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,913
6,330
113
Ja też teraz robię na oko, ale w początkach netowania jako kobieta prowincjonalna nie znałam brytyjskiego "fish and chips" i trzymałam się przepisu. :)
Ale jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w szczegółach i robiąc " na oko" ciągle nie mogłam uzyskać zapamiętanej sprzed lat chrupkości. A dziś usmażyłam kwiaty dyni w tym cieście i okazało się, że to jest to ! :)
Troszkę tylko zmieniłam przepis, bo zamiast mleka dałam piwo i dołożyłam jedno żółtko, ale chrupkość wyszła jak trzeba . :)
IMG_20240723_213817.jpg

Ostatnia edycja:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy