- Lis 28, 2005
- 33,913
- 6,330
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- pescetariański
Przepis pochodzi z nieistniejącego już od dawna serwisu kulinarnego Czarna Oliwka. Podał go kolega, którego nicka niestety już nie pamiętam, ale ma moja dozgonną wdzięczność, bo przepis na ciasto jest znakomity.
Ryba:
1 kg świeżych filetów z dorsza
Sos Worcestershire
Sok z cytryny
Ostra musztardą
Mąka
Ciasto:
200 g mąki
1 łyżka cukru
4 łyżki piwa
6 łyżek mleka
6 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
2 żółtka
2 ubite białka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić dołek, wlać piwo, wsypać sól i żółtka, wymieszać. Połączyć mleko z wodą i partiami dodawać do mąki, ucierając, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, obsypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu 4 - 5 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.
Ja używam też tego ciasta do smażenia kwiatów dyni czy cukinii.
Ryba:
1 kg świeżych filetów z dorsza
Sos Worcestershire
Sok z cytryny
Ostra musztardą
Mąka
Ciasto:
200 g mąki
1 łyżka cukru
4 łyżki piwa
6 łyżek mleka
6 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
2 żółtka
2 ubite białka
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać. Zrobić dołek, wlać piwo, wsypać sól i żółtka, wymieszać. Połączyć mleko z wodą i partiami dodawać do mąki, ucierając, aż będzie gładkie. Odstawić na 30 minut. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, obsypać mąką. Kawałki kolejno zanurzać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu 4 - 5 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.
Ja używam też tego ciasta do smażenia kwiatów dyni czy cukinii.