Ryba duszona w cebuli

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ryba duszona w cebuli

Skorzystałam z przepisu Mileny podanego na Cook-Talk

ryba_w_cebuli.jpg

Filet ryby ze skórą (500-700 g) ja miałam mirunę
2 duże cebule
liść laurowy-6 szt
ziele angielskie-8 ziarenek
pieprz czarny-10 ziarenek
sól
oliwa-około 1/3 szklanki
woda -mała filiżanka

-Rybę oczyścić,pokroić,posolić z dwóch stron
-cebulę pokroić w talarki

Na dno niedużego garnka wlać trochę oliwy,wyłożyć dno cebulą,na cebulę włożyć kawałki posolonej ryby,
na rybę położyć 3 liście laurowe,4 ziela,5 ziarenek pieprzu,
znowu warstwa cebuli i skropić częścią oliwy.
Następna warstwa to ryba,reszta przypraw,cebula i reszta oliwy.
Na końcu wlać delikatnie małą filiżankę wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.
Zdjąć pokrywkę i na małym ogniu zostawić na 20 minut.

Najlepsza jest wtedy,gdy ją schłodzimy.

W komentarzach dziewczyny piszą że zamiast wody dają śmietanę,albo śmietanę z mlekiem.
Aby sos był bardziej zawiesisty,rybę obtaczają w mące i delikatnie wrzucają na wrzątek,a cebulę i przyprawy na wierzch.
 

Załączniki

  • ryba_w_cebuli.jpg
    ryba_w_cebuli.jpg
    74 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, to będzie dobre! Ale na obiad, na obiad koniecznie!
Przepis wzięty
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
Zrobiłam na bogato - podlałam kwaśną śmietaną pół na pół z wodą. Zrobił się pyszny sos. A ryba miękka i aromatyczna. U mnie też miruna, miałam jednak filet bez skóry. Bardzo dobre danie, na pewno do powtarzania
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy