- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Ryba duszona w cebuli
Skorzystałam z przepisu Mileny podanego na Cook-Talk
Filet ryby ze skórą (500-700 g) ja miałam mirunę
2 duże cebule
liść laurowy-6 szt
ziele angielskie-8 ziarenek
pieprz czarny-10 ziarenek
sól
oliwa-około 1/3 szklanki
woda -mała filiżanka
-Rybę oczyścić,pokroić,posolić z dwóch stron
-cebulę pokroić w talarki
Na dno niedużego garnka wlać trochę oliwy,wyłożyć dno cebulą,na cebulę włożyć kawałki posolonej ryby,
na rybę położyć 3 liście laurowe,4 ziela,5 ziarenek pieprzu,
znowu warstwa cebuli i skropić częścią oliwy.
Następna warstwa to ryba,reszta przypraw,cebula i reszta oliwy.
Na końcu wlać delikatnie małą filiżankę wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.
Zdjąć pokrywkę i na małym ogniu zostawić na 20 minut.
Najlepsza jest wtedy,gdy ją schłodzimy.
W komentarzach dziewczyny piszą że zamiast wody dają śmietanę,albo śmietanę z mlekiem.
Aby sos był bardziej zawiesisty,rybę obtaczają w mące i delikatnie wrzucają na wrzątek,a cebulę i przyprawy na wierzch.
Skorzystałam z przepisu Mileny podanego na Cook-Talk

Filet ryby ze skórą (500-700 g) ja miałam mirunę
2 duże cebule
liść laurowy-6 szt
ziele angielskie-8 ziarenek
pieprz czarny-10 ziarenek
sól
oliwa-około 1/3 szklanki
woda -mała filiżanka
-Rybę oczyścić,pokroić,posolić z dwóch stron
-cebulę pokroić w talarki
Na dno niedużego garnka wlać trochę oliwy,wyłożyć dno cebulą,na cebulę włożyć kawałki posolonej ryby,
na rybę położyć 3 liście laurowe,4 ziela,5 ziarenek pieprzu,
znowu warstwa cebuli i skropić częścią oliwy.
Następna warstwa to ryba,reszta przypraw,cebula i reszta oliwy.
Na końcu wlać delikatnie małą filiżankę wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.
Zdjąć pokrywkę i na małym ogniu zostawić na 20 minut.
Najlepsza jest wtedy,gdy ją schłodzimy.
W komentarzach dziewczyny piszą że zamiast wody dają śmietanę,albo śmietanę z mlekiem.
Aby sos był bardziej zawiesisty,rybę obtaczają w mące i delikatnie wrzucają na wrzątek,a cebulę i przyprawy na wierzch.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: