Rogaliki krucho-drożdżowe. Z wodą zamiast śmietany.

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Przerobiłam przepis z netu z tej strony http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com...-drozdzowe.html tak żeby mogli zrobić niemogący jeść mleka. Wyszukałam przepis z małą ilością śmietany i zamieniłam na wodę, miałam trochę obawy,ale pomyślałam skoro kruche ciasto robi się z wodą to może się i to uda.
Rogaliki wyszły bardzo smaczne więc wpisuje przepis, może się komuś przyda.

Potrzebne będzie coś do nadziewania rogalików, u mnie marmolada.

250g margaryny,
50g świeżych drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 jajka duże,
2 łyżki wody ( w orginalnym przepisie była śmietana)


W miseczce zalać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru dwiema łyżkami wody. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia.

Margarynę posiekać,z mąką i solą ,dodać rozbełtane jajka i wyrośnięte drożdże.
Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, robimy z nich kule i wałkujemy.
Rozwałkowany okrągły placek dzielimy jak pizzę na 8 kawałków, na brzegach kładziemy marmoladę i zwijamy formując rogaliki.
Układamy na blaszkach , u mnie wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180* C , 20-25 minut, ja piekę na dwóch blachach jednocześnie , na termoobiegu.
Ciasto nie jest słodkie i można upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego!

rogaliczki_ker.JPG
 

Załączniki

  • rogaliczki_ker.JPG
    rogaliczki_ker.JPG
    49.1 KB · Wyświetleń: 6

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Dziekuje.
Ja sprobuje, choc nie natychmiast
icon_wink.gif
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Można próbować w dowolnym terminie
icon_smile.gif
,a smaczne są na prawdę i fajna alternatywa jak człowiek się nastawi na pieczenie wpada do lodówki ,a tam śmietana wyjedzona
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy