- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Przerobiłam przepis z netu z tej strony http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com...-drozdzowe.html tak żeby mogli zrobić niemogący jeść mleka. Wyszukałam przepis z małą ilością śmietany i zamieniłam na wodę, miałam trochę obawy,ale pomyślałam skoro kruche ciasto robi się z wodą to może się i to uda.
Rogaliki wyszły bardzo smaczne więc wpisuje przepis, może się komuś przyda.
Potrzebne będzie coś do nadziewania rogalików, u mnie marmolada.
250g margaryny,
50g świeżych drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 jajka duże,
2 łyżki wody ( w orginalnym przepisie była śmietana)
W miseczce zalać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru dwiema łyżkami wody. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać,z mąką i solą ,dodać rozbełtane jajka i wyrośnięte drożdże.
Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, robimy z nich kule i wałkujemy.
Rozwałkowany okrągły placek dzielimy jak pizzę na 8 kawałków, na brzegach kładziemy marmoladę i zwijamy formując rogaliki.
Układamy na blaszkach , u mnie wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180* C , 20-25 minut, ja piekę na dwóch blachach jednocześnie , na termoobiegu.
Ciasto nie jest słodkie i można upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rogaliki wyszły bardzo smaczne więc wpisuje przepis, może się komuś przyda.
Potrzebne będzie coś do nadziewania rogalików, u mnie marmolada.
250g margaryny,
50g świeżych drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
2 jajka duże,
2 łyżki wody ( w orginalnym przepisie była śmietana)
W miseczce zalać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru dwiema łyżkami wody. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać,z mąką i solą ,dodać rozbełtane jajka i wyrośnięte drożdże.
Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, robimy z nich kule i wałkujemy.
Rozwałkowany okrągły placek dzielimy jak pizzę na 8 kawałków, na brzegach kładziemy marmoladę i zwijamy formując rogaliki.
Układamy na blaszkach , u mnie wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180* C , 20-25 minut, ja piekę na dwóch blachach jednocześnie , na termoobiegu.
Ciasto nie jest słodkie i można upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
