- Paź 23, 2008
- 61
- 0
- 0
składniki:
2i1/2szklanka mąki
2jaja
1i1/2łyżki cukru
3dkg drożdży
1,5 szkl. mleka
sól
olej do smażenia
Przepis znalazłam gdzieś na jakims forum i poprostu nie moge sie od niego uwolnić,do tego stopnia zniewolił moją rodzinę.
Drożdże rozkruszyć,posypac cukrem.Mleko podgrzać dodać do drożdży,wymieszać mątewką albo drewnianą łyżką.Jajka rozbić widelcem,osolić.Dodać do drożdży mąkę i jaja,wymieszać.Na tym etapie można dodać pokrojone jabłka lub inne owoce.Pozostawiś do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.Smażyć na dość dużej ilości oleju,na średnim ogniu,by racuchy wyrosły a nie się spaliły.Ciasto na patelnie nakładam dwoma łyżkami bo jego gęstość nie pozala na nic innego.Racuchy wykładam na ręczniki papierowe i posypuję cukrem pudrem.W sezonie oblewam zmiksowanymi truskawkami,jagodami lub malinami.Smacznego.
2i1/2szklanka mąki
2jaja
1i1/2łyżki cukru
3dkg drożdży
1,5 szkl. mleka
sól
olej do smażenia
Przepis znalazłam gdzieś na jakims forum i poprostu nie moge sie od niego uwolnić,do tego stopnia zniewolił moją rodzinę.
Drożdże rozkruszyć,posypac cukrem.Mleko podgrzać dodać do drożdży,wymieszać mątewką albo drewnianą łyżką.Jajka rozbić widelcem,osolić.Dodać do drożdży mąkę i jaja,wymieszać.Na tym etapie można dodać pokrojone jabłka lub inne owoce.Pozostawiś do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.Smażyć na dość dużej ilości oleju,na średnim ogniu,by racuchy wyrosły a nie się spaliły.Ciasto na patelnie nakładam dwoma łyżkami bo jego gęstość nie pozala na nic innego.Racuchy wykładam na ręczniki papierowe i posypuję cukrem pudrem.W sezonie oblewam zmiksowanymi truskawkami,jagodami lub malinami.Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: