Pumpkin spice latte cupcakes czyli babeczki dyniowo-kawowe

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,414
2,345
113
Pyszne dyniowe babeczki, nawiazujace do Amerykanskiego szalenstwa na temat pumkin spice latte - kawy z dodatkiem syropu dyniowego. Z podanego przepisu wyjdzie 24 sztuki. Robi sie migiem, smakuja super - polecam.
Przepis stad (zdjecia, ktore zachecaja natychmiastowo tez tu ;)): https://everydayannie.com/2011/09/06/pumpki...latte-cupcakes/

Skladniki:
2 2/3 cups maki
3 lyzki kawy rozpuszczalnej
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
1/8 lyzeczki galki muszkatolowej
1/8 lyzeczki gozdzikow
1 lyzeczka soli
425 g puree z dyni
1 cup cukru
1 cup brazowego cukru
1 cup oleju
4 spore jajka
½ szklanki kawy do posmarowania (lekkiego nasaczenia) babeczek

Krem:
2¼ cups smiatanki 30%
¼ cup cukru pudru

Nagrzac piekarnik do 170*C. W jednej misce wymieszac suche skladniki (make, kawe, sode, proszek, przyprawy). W drugiej misce zmiksowac puree z dyni, z cukrami i olejem. Dodac po kolei jajka, lekko miksujac pomiedzy. Nastepnie dodac suche skladniki w dwoch turach, mieszajac tylko do polaczenia.
Wylozyc do foremek muffinkowych i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzic lekko i posmarowac kawa (pedzelkiem
icon_smile.gif
). Ostudzic calkowicie.
Przygotowac krem: ubic smietane z cukrem. Wlozyc krem do rekawa cukierniczego z ozdobna tylka i wyciskac na babeczki. posypac cynamonem lub polac sosem karmelowym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Zrobiłam z połowy porcji (12) szt. Ozdabiałam kremem ze śmietany i mascarpone .Rodzinie smakowały. Aniutko,
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
Aniutko, jakiej gęstości jest to puszkowe puree z dyni - jak z ugotowanej dyni prowansalskiej, czy jak z pieczonej hokkaido?

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,414
2,345
113
Mariaanno, ciesze sie, ze smakowaly
icon_smile.gif

Margot, samo puree.

Joanno, puree jest mniej wiecej konsystencji smietany 12% ;) Nie umiem porownac z domowym puree, bo rzadko robie - latwiej mi kupic puszke. Ale wydaje mi sie, ze z hokkaido wyszloby bardziej geste niz to, ktore jest dostepne w puszkach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
Dzięki. Dobrze się składa, bo mam dwa słoiczki takiego rzadszego puree, w sam raz na te babeczki.
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki za cenne podpowiedzi. Też czekałam bo mam zamrożone. Widzę, że powinno być akurat
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy