Pulled Chicken, czyli kurczak długo pieczony

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pomyślałam sobie, że skoro z wieprzowiną wychodzi genialnie, dlaczegóż by nie spróbować z kurczakiem.
Przygotowane w ten sposób mięso można podać jako obiad, wraz z Waszymi ulubionymi dodatkami, lub porwać na małe kawałeczki i użyć do kanapek. Obie wersję są godne polecenia, Poniewież delikatne mięso z pysznym sosem w stylu barbecue smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym kurczaka w całości, nie zaś w postaci filetów. Przy tym robi się praktycznie samo.

pulled_chicken_1.JPG
Pulled Chicken obiadowy

pulled_chicken_2.JPG
Pulled Chicken Sandwich - wspaniele smakuje z paskami papryki

4 ćwiartki kurczaka - czyli udka z nóżką
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 ml smacznego keczupu*
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sól i mielone chili do smaku
świeżo mielony czarny pieprz i sól - do natarcia mięsa

Ćwiartki kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodać keczup i wszystkie pozostałe składniki. Gotować, mieszając, ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Kurczaki posmarować ze wszystkich stron lekko ostudzonym sosem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, które posiada pokrywkę, polać resztą sosu. Przykrycie naczynia jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega wysychaniu mięsa. Jeśli ktoś nie posiada naczynia z pokrywką, można przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5-2 godziny - mięso jest gotowe, gdy da się rozrywać widelcem, więc trzeba po prostu sprawdzić. Czas zależy także od wielkości użytych kawałków kurczaka.

*kluczowe jest użycie dobrego, smakującego nam keczupu, bo to on nadaje charakter daniu. Odradzam używanie do tej potrawy keczupu, który po zakupie okazał się dla nas "nie bardzo". ;)

Załączniki

• pulled_chicken_2.JPG
    pulled_chicken_2.JPG
    104.4 KB · Wyświetleń: 3
  • pulled_chicken_1.JPG
    pulled_chicken_1.JPG
    101.4 KB · Wyświetleń: 3

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiony, zjedzony
lecker.gif
i przygotowany do powtórki. Oczywiście w wersji obiadowej. Burgerów i pizzy nie jadam z zasady - obie sprawy śmieszne, więc kiedyś do nich wrócę. Natomiast dzisiejszy obiad wyszedł genialnie, mimo że zgrzeszyłam po raz pierwszy użyciem keczupu do gotowania. Unikałam dań z keczupem w ciepłej roli. Nie wiem, czy się myliłam, w każdym razie dziś mi nie przeszkadzał, a kurczak "palce lizać".
W sklepiku po drugiej stronie ulicy były gnocci (domowe) i zrobiłam mix sałat. Dzięki Mi - bardzo ciepło o Tobie myślałam. Dziękuję
anbetung.gif
, i dobrej nocy.

edit: a'propos Twojej uwagi o keczupie - mój był bardzo smaczny, tyle że nie próbowałam na ciepło. Ale o tym już pisałam. Kolorowych snów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Bardzo skromnie rozwleczony ten twoj kurczak, Mi. Nie zgadlabym, ze o te potrawe chodzi gdyby nie nazwa
icon_wink.gif

Duszac pod przykryciem nie trzeba duzo sosu. Latwiej wtedy mieso wyjac oddzielic od kosci i rozwlec. No i trzymajac czesc sosu na boku mozna dodac zaleznie od potrzeb, a tak jest sie skazanym na to co wyjdzie.

Osobiscie lubie do tego kuraka wolnowar http://nomnompaleo.com/post/61326007449/st...hredded-chicken

Ale najbardziej lubie
fiesgrins.gif
przeleciec sie na obiad na festiwal zeberkowy
zahnlos.gif
https://www.google.ca/search?q=Ottawa+ribfe...108&bih=867
Przyjezdzaja wtedy kucharze grilujacy nie tylko z calej kanady ale i ze Stanow. Specyfika miejsca, mysle
fiesgrins.gif
ze tak celebruja.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, ogromnie się ciesze, że Ci smakowało. Próbowałam także wersji z pomidorami z puszki, ale sos wychodzi wówczas bardzo wodnisty, choć równie smaczny. Dlatego wolę wersję z sosem pomidorowym w postaci keczupu.
icon_smile.gif

bussi.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy