Proszkowe ciasto z owocami

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Bardzo łatwe, lubie je na ciepło i na zimno

20 dag masła
30 dag cukru (do rabarbaru, do innych owoców mniej)
1 cukier waniliowy
20 dag mąki
4 jaja
1 łyżeczka proszku ( nie bardzo czubata, bo będzie czuć proszek)
1 kg owoców ( rabarbar, truskawki, agrest, jabłka, gruszki, śliwki itp)
garść rodzynek lub innych bakali

Z podanych składników ucieramy (zaczynając masła z cukrem) ciasto. Wkrawamy kawałki ( tak 2x2 cm) wybranych owoców. mieszamy i pieczemy. W moim piekarniku to 30-40 minut w 180 st.C. Zawsze sprawdzam patyczkiem.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Toż to komunistyczne "ciasto całoroczne" :mrgreen: - potwierdzam, pyszne, łatwe i szybkie. Z wszystkim smakuje. :lol: Czemu proszkowe? Dużo tłuszczu wszak ma :lol:

CIASTO CAŁOROCZNE 180°C
3/4 tego na prodiż lub tortownicę
Składniki:
4 jaja, 1 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 1 kostka margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, owoce sezonowe

Ubić pianę z białek, ciągle mieszając dodać do niej cukier, a na końcu żółtka. Powstałą masę wylewamy na mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko łyżką, wreszcie wlać rozpuszczoną margarynę.
albo:
Jaja utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, następnie cały czas mieszając dodawać mąkę wymieszaną z cukrem waniliowymi proszkiem do pieczenia oraz wlać cienkim strumieniem rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wymieszać.
Tak powstałe ciasto wyłożyć do formy, obłożyć grubą warstwą owoców i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 50-60 min.
Przed upieczeniem można położyć na wierzch warstwę zostawionego ciasta, zrobić kruszonkę lub ubitą pianę z białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
U mnie to funkcjonuje jako
CIASTO Z OWOCAMI po prostu
im kwaśniejsze owoce tym lepiej ;)
Podam swoje składniki bo jednak odrobinę się różnią, a nie ma sensu zakładać nowego wątku. Jobi mam nadzieję że się nie obrazisz ;)

5 jaj
1 szkl cukru
3 i pół szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
1 rozpuszczona i ostudzona margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanil. lub aromat
koło 80 dkg - 1 kg owoców np. rabarbar, porzeczki, agrest, wiśnie, kwaśne i twarde jabłka itp

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanil, dodawać naprzemian resztę składników - mleko, mąkę z proszkiem i margarynę. Konsystencja gęstolejąca.
Wylać połowę ciasta na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę (wym około 25 x 40 cm) posypać częścią owoców - wylać resztę i wysypać resztę owoców. Można też tylko na wierzch.

Piec w temp 200st C bez termoobiegu, (z termo chyba około 180 st. z tego co wiem ale głowy nie dam) przez 45 min. Sprawdzić patyczkiem. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest wilgotne, świetnie się komponuje z kwaśnymi owocami, długo zachowuje świeżość, szybko się robi i zawsze się udaje. Smacznego :!:

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Cinka
pyszne ciasto... żałuje że w domu nie było aparatu bo ślicznie wyglądało
icon_biggrin.gif
zrobiłam z porzeczkami, i posypałam jeszcze kruszonką cudo!!!
icon_biggrin.gif
i faktycznie długo może stać nie tracąc nic a nic na świeżości
icon_smile.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
blok czekoladowy, wafle z masą z mleka w proszku.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy