- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
Potica to jest typowe slowenskie ciasto na swieta, tak typowe ze bardziej typowe byc nie moze. Mozna uzyc roznych nadzien, od kokosu po czekolade i Nutelle, ale tradycyjne nadzienia to masa orzechowa, smietanowa, z serem bialym albo z estragonem.
Sprawdzony wielokrotnie i napewno najlepszy przepis (od mojej mamy; ja nie robilam bo nie musze <!--emoid
--><!--endemo-->):
Na ciasto drozdziowe:
600 g miekkiej maki,
4 zoltka,
4-5 dag drozdzi,
200 ml mleka,
100 ml oleju,
140 g cukru,
skorka z cytryny,
rum,
sol.
Od razu walkowac, mozna posmarowac stopionym maslem, smarowac nadzieniem:
Nadzienie z orzechow:
400 g orzechow mielonych,
200 ml smietany slodkiej,
50 ml rumu,
piana z 4 bialek,
cukier do smaku.
Nadzienie z estragonem:
Ciasto posmarowac stopionym maslem, mozna (ale nie jest konieczne) posypac bulka tarta (ktory jest lepsza jak jest wczesniej lekko podsmazona na masle), na to smarowac nadzienie.
300 g sera bialego
200 g cukru
rum (z 2-3 lyzki albo mniej)
piana z bialek
estragon - okolo dwa peczki
mozna dodac lyzke miodu
Zwinac, wlozyc do duzej formy na babe albo zwyklej formy prostokatnej, wczesniej oczywiscie wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka.
Robic wieczorem, zostawic na noc w lodowce, rano piec. Przed pieczeniem ponakluwac troche widelcem i posmarowac jajkiem.
Wlozyc do zimnego piekarnika, ogrzac na 170 stopni, a czas pieczenia zalezy oczywiscie od piekarnika i samej poticy.

Sprawdzony wielokrotnie i napewno najlepszy przepis (od mojej mamy; ja nie robilam bo nie musze <!--emoid
Na ciasto drozdziowe:
600 g miekkiej maki,
4 zoltka,
4-5 dag drozdzi,
200 ml mleka,
100 ml oleju,
140 g cukru,
skorka z cytryny,
rum,
sol.
Od razu walkowac, mozna posmarowac stopionym maslem, smarowac nadzieniem:
Nadzienie z orzechow:
400 g orzechow mielonych,
200 ml smietany slodkiej,
50 ml rumu,
piana z 4 bialek,
cukier do smaku.
Nadzienie z estragonem:
Ciasto posmarowac stopionym maslem, mozna (ale nie jest konieczne) posypac bulka tarta (ktory jest lepsza jak jest wczesniej lekko podsmazona na masle), na to smarowac nadzienie.
300 g sera bialego
200 g cukru
rum (z 2-3 lyzki albo mniej)
piana z bialek
estragon - okolo dwa peczki
mozna dodac lyzke miodu
Zwinac, wlozyc do duzej formy na babe albo zwyklej formy prostokatnej, wczesniej oczywiscie wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka.
Robic wieczorem, zostawic na noc w lodowce, rano piec. Przed pieczeniem ponakluwac troche widelcem i posmarowac jajkiem.
Wlozyc do zimnego piekarnika, ogrzac na 170 stopni, a czas pieczenia zalezy oczywiscie od piekarnika i samej poticy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: