- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
- Rodzaj przepisu
-
- Z mięsem
Dzielę się przepisem, bo pyszne.
Inspirowane ulotką z Biedronki.
4 porcje
* 600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* sól, pieprz
* 3-4 łyżki oleju
* 600 g czerwonej cebuli (4 średnie lub 6-7 małych)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* sól i pieprz
* 3-4 łyżki oleju
* 2 łyżeczki cukru lub miodu
* 60 ml octu balsamicznego
* 2 łyżki dżemu śliwkowego
* szczypta cynamonu
Mięso umyć, pokroić w plastry (8 z każdej polędwiczki), lekko rozgnieść ręką.
Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować konfiturę.
Cebulę pokroić w półplasterki, smażyć na małym ogniu na oleju przez ok. 10 minut. Powinna zmięknąć, ale nie zrumienić się.
Wyjąć do miseczki.
Na patelnię wlać olej do smażenia mięsa. Mięso smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni, włożyć do miseczki i przykryć żeby doszło.
Na patelnię z powrotem włożyć cebulę, dodać cukier/miód, dżem śliwkowy, cynamon i wlać ocet balsamiczny.
Gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje i zgęstnieje.
Na talerze wyłożyć konfiturę i ułożyć mięso.
Świetne z ziemniakami czosnkowymi.
Smacznego!
Inspirowane ulotką z Biedronki.

4 porcje
* 600 g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* sól, pieprz
* 3-4 łyżki oleju
* 600 g czerwonej cebuli (4 średnie lub 6-7 małych)
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* sól i pieprz
* 3-4 łyżki oleju
* 2 łyżeczki cukru lub miodu
* 60 ml octu balsamicznego
* 2 łyżki dżemu śliwkowego
* szczypta cynamonu
Mięso umyć, pokroić w plastry (8 z każdej polędwiczki), lekko rozgnieść ręką.
Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować konfiturę.
Cebulę pokroić w półplasterki, smażyć na małym ogniu na oleju przez ok. 10 minut. Powinna zmięknąć, ale nie zrumienić się.
Wyjąć do miseczki.
Na patelnię wlać olej do smażenia mięsa. Mięso smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni, włożyć do miseczki i przykryć żeby doszło.
Na patelnię z powrotem włożyć cebulę, dodać cukier/miód, dżem śliwkowy, cynamon i wlać ocet balsamiczny.
Gotować na dużym ogniu, aż płyn odparuje i zgęstnieje.
Na talerze wyłożyć konfiturę i ułożyć mięso.
Świetne z ziemniakami czosnkowymi.
Smacznego!