- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Przepis inspirowany magazynem "Sól i pieprz" luty 2011
Proporcje na 5 osób
* 2 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 300-320 g)
* 2 duże lub 3 średnie jabłka
* 6 łyżek płatków migdałowych
* 10 suszonych śliwek
* 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju do smażenia
* 200 ml białego wina
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki octu (użyłam cydrowego)
* 2 łyżki masło do jabłek
* 2 łyżki śmietany
Polędwiczki naciąć wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał płat, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Migdały uprażyć na złoto na patelni. Połowę jabłek pokroić w kostkę ok. 5x5 mm (mozna ze skórką), drugą połowę w większe cząstki (np. ósemki lub grube plastry).
Śliwki posiekać.
Migdały, jabłka pokrojone w kostkę i sliwki wymieszać. Ułozyć na rozbitej polędwicy zostawiając wolny brzeg i zwinąć jak roladę. Obwiązać bawełnianą nicią (ja spięłam wykałaczkami).
Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć rolady z każdej strony (całkowity czas smażenia jakieś 8 minut).
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni po smażeniu mięsa wlać wino, dodać miód i ocet, wymieszać. Lekko podgrzać i wlać do naczynia z mięsem.
Piec 20 minut, obracając mięso w trakcie pieczenia.
W czasie kiedy mięso się piecze na patelni rozgrzać masło do jabłek i włożyć cząstki owoców. Smażyć 3 minuty, raz obracając.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zlać sos na patelnię z jabłkami, dodać śmietanę i zredukować (ok. 3 minuty na silnym ogniu).
Mięso pokroić w plastry (po 9-10 z każdej rolady), ułożyć na talerzach, obłozyć jabłkami i polać sosem. Można posypać płatkami migdałów.
Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi.
Proporcje na 5 osób
* 2 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 300-320 g)
* 2 duże lub 3 średnie jabłka
* 6 łyżek płatków migdałowych
* 10 suszonych śliwek
* 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju do smażenia
* 200 ml białego wina
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki octu (użyłam cydrowego)
* 2 łyżki masło do jabłek
* 2 łyżki śmietany
Polędwiczki naciąć wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał płat, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
Migdały uprażyć na złoto na patelni. Połowę jabłek pokroić w kostkę ok. 5x5 mm (mozna ze skórką), drugą połowę w większe cząstki (np. ósemki lub grube plastry).
Śliwki posiekać.
Migdały, jabłka pokrojone w kostkę i sliwki wymieszać. Ułozyć na rozbitej polędwicy zostawiając wolny brzeg i zwinąć jak roladę. Obwiązać bawełnianą nicią (ja spięłam wykałaczkami).
Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć rolady z każdej strony (całkowity czas smażenia jakieś 8 minut).
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Na patelni po smażeniu mięsa wlać wino, dodać miód i ocet, wymieszać. Lekko podgrzać i wlać do naczynia z mięsem.
Piec 20 minut, obracając mięso w trakcie pieczenia.
W czasie kiedy mięso się piecze na patelni rozgrzać masło do jabłek i włożyć cząstki owoców. Smażyć 3 minuty, raz obracając.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zlać sos na patelnię z jabłkami, dodać śmietanę i zredukować (ok. 3 minuty na silnym ogniu).
Mięso pokroić w plastry (po 9-10 z każdej rolady), ułożyć na talerzach, obłozyć jabłkami i polać sosem. Można posypać płatkami migdałów.
Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: