W wersji oryginalnej:
200 g wieprzowiny
200 g cielęciny
100 g jagnięciny (lub baraniny)
ostra papryka, sól, pieprz
1 cebula
Ja dodaję dodatkowo 2 ząbki czosnku.
Mięso zemleć - wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zmielić. Skropić zimną wodą i wyrobić masę.
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm (grubość - jak kciuk).
Piec na grillu albo tradycyjnie na patelni minimum 15 minut ,mocno przypiekając z każdej strony.
W wersji baaaaardzo uproszczonej powyższe mięsa mozna zastąpić indykiem i wołowiną.
Ale oczywiście specyficzny smak jagnięciny stanowi o uroku potrawy.
Zraziki podawać z ziemniakami, na podpieczonej cebulce.
200 g wieprzowiny
200 g cielęciny
100 g jagnięciny (lub baraniny)
ostra papryka, sól, pieprz
1 cebula
Ja dodaję dodatkowo 2 ząbki czosnku.
Mięso zemleć - wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zmielić. Skropić zimną wodą i wyrobić masę.
Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm (grubość - jak kciuk).
Piec na grillu albo tradycyjnie na patelni minimum 15 minut ,mocno przypiekając z każdej strony.
W wersji baaaaardzo uproszczonej powyższe mięsa mozna zastąpić indykiem i wołowiną.
Ale oczywiście specyficzny smak jagnięciny stanowi o uroku potrawy.
Zraziki podawać z ziemniakami, na podpieczonej cebulce.