- Sty 3, 2009
- 27,766
- 2,068
- 113
Długo szukałam przepisu idealnego, ten mi odpowiada najbardziej, a pochodzi z książki M. Łebkowskiego. Książkę mam, ale przechwyciła ją moja mama i nie chce oddać
. Co jakiś czas dzwonię do niej, żeby mi podyktowała ten przepis, zapisuję go na jakiejś kartce, tę szybko gubię i muszę dzwonić znowu. Korzystając z okazji, że po ostatnim dyktowaniu jeszcze kartki nie zgubiłam, wpisuję przepis na Cina. Zaoszczędzę na telefonach
150 g mąki pszennej
200 ml zsiadłego mleka
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
300 g kwaśnych jabłek
szczypta soli
Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sól. Dodać ubite białka. Jabłka pokroić, dodać do masy. Smażyć na oleju.
Zazwyczaj robię ciut inaczej - cukier dodaję do białek, nie żółtek i nieco mniej niż w przepisie. Jabłek daję ciut więcej. Dla siebie robię ze 100 g mąki i wtedy daję dwa średnie jabłka.
150 g mąki pszennej
200 ml zsiadłego mleka
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
300 g kwaśnych jabłek
szczypta soli
Żółtka wymieszać z cukrem, dodać mleko, mąkę, sól. Dodać ubite białka. Jabłka pokroić, dodać do masy. Smażyć na oleju.
Zazwyczaj robię ciut inaczej - cukier dodaję do białek, nie żółtek i nieco mniej niż w przepisie. Jabłek daję ciut więcej. Dla siebie robię ze 100 g mąki i wtedy daję dwa średnie jabłka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: