- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Wczoraj przeszukujac stare kartony znalazlam moj domowy zeszyt z przepisami, a myslalam ze juz bezpowrotnie przepadl.
Placek zywiecki mojej babci robi furore w mojej rodzinie juz od pokolen, byl ulubionym mojego taty, i wielu innych osob. Najlepszy jest nastepnego dnia po upieczeniu.
Skladniki:
50 dkg maki pszennej
15 dkg cukru
7 dkg miodu
5 dkg masla
1 lyzeczka sody
0,5 szklanki mleka
1 cale jajko
(uwaga przestrzegac proporcji - jedyne ciasto w ktorym wazylismy skladniki)
Wyrobic i podzielic na 3 czesci.
Rozwalkowac cienko na 3 placki. Ciasto troche sie rwie, ale ja staram sie nie dodawac wiecej maki. Dobrze jest wlozyc do lodowki przed walkowaniem. Upiec kazdy placek na rumiano na papierze lub folii. My uzywalismy folii mniej wiecej formatu takiej prostokatnej blaszki. Ostroznie wyjac upieczone placki i ostudzic. Jak stygna to twardnieja.
Masa:
20 dkg masla
20 dkg cukru (tu mozna dac mniej)
3 zoltka
1 olejek rumowy
3 lyzki kaszy mannej suchej
mleko do ugotowania kaszy
Ugotowac kasze manna na gesto i ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem, dosc dlugo ucierac, tak by nie czuc bylo cukru, dodawac po jednym zoltku. Ucierac. Stopniowo dodac po jednej lyzce ugotowanej kaszy. Na koniec dodac olejek rumowy.
Przelozyc placki masa, tzn. masa jest do srodka, ostatnia warstwa jest placek.Przykryc papierem lub folia. Obciazyc jakims grubym tomiskiem, swietnie sie nadaje encyklopedia powszechna. Odstawic w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Placek zywiecki mojej babci robi furore w mojej rodzinie juz od pokolen, byl ulubionym mojego taty, i wielu innych osob. Najlepszy jest nastepnego dnia po upieczeniu.
Skladniki:
50 dkg maki pszennej
15 dkg cukru
7 dkg miodu
5 dkg masla
1 lyzeczka sody
0,5 szklanki mleka
1 cale jajko
(uwaga przestrzegac proporcji - jedyne ciasto w ktorym wazylismy skladniki)
Wyrobic i podzielic na 3 czesci.
Rozwalkowac cienko na 3 placki. Ciasto troche sie rwie, ale ja staram sie nie dodawac wiecej maki. Dobrze jest wlozyc do lodowki przed walkowaniem. Upiec kazdy placek na rumiano na papierze lub folii. My uzywalismy folii mniej wiecej formatu takiej prostokatnej blaszki. Ostroznie wyjac upieczone placki i ostudzic. Jak stygna to twardnieja.
Masa:
20 dkg masla
20 dkg cukru (tu mozna dac mniej)
3 zoltka
1 olejek rumowy
3 lyzki kaszy mannej suchej
mleko do ugotowania kaszy
Ugotowac kasze manna na gesto i ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem, dosc dlugo ucierac, tak by nie czuc bylo cukru, dodawac po jednym zoltku. Ucierac. Stopniowo dodac po jednej lyzce ugotowanej kaszy. Na koniec dodac olejek rumowy.
Przelozyc placki masa, tzn. masa jest do srodka, ostatnia warstwa jest placek.Przykryc papierem lub folia. Obciazyc jakims grubym tomiskiem, swietnie sie nadaje encyklopedia powszechna. Odstawic w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: