Placek żywiecki

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wczoraj przeszukujac stare kartony znalazlam moj domowy zeszyt z przepisami, a myslalam ze juz bezpowrotnie przepadl.
Placek zywiecki mojej babci robi furore w mojej rodzinie juz od pokolen, byl ulubionym mojego taty, i wielu innych osob. Najlepszy jest nastepnego dnia po upieczeniu.

Skladniki:

50 dkg maki pszennej
15 dkg cukru
7 dkg miodu
5 dkg masla
1 lyzeczka sody
0,5 szklanki mleka
1 cale jajko
(uwaga przestrzegac proporcji - jedyne ciasto w ktorym wazylismy skladniki)

Wyrobic i podzielic na 3 czesci.
Rozwalkowac cienko na 3 placki. Ciasto troche sie rwie, ale ja staram sie nie dodawac wiecej maki. Dobrze jest wlozyc do lodowki przed walkowaniem. Upiec kazdy placek na rumiano na papierze lub folii. My uzywalismy folii mniej wiecej formatu takiej prostokatnej blaszki. Ostroznie wyjac upieczone placki i ostudzic. Jak stygna to twardnieja.

Masa:
20 dkg masla
20 dkg cukru (tu mozna dac mniej)
3 zoltka
1 olejek rumowy
3 lyzki kaszy mannej suchej
mleko do ugotowania kaszy

Ugotowac kasze manna na gesto i ostudzic.
Maslo utrzec z cukrem, dosc dlugo ucierac, tak by nie czuc bylo cukru, dodawac po jednym zoltku. Ucierac. Stopniowo dodac po jednej lyzce ugotowanej kaszy. Na koniec dodac olejek rumowy.

Przelozyc placki masa, tzn. masa jest do srodka, ostatnia warstwa jest placek.Przykryc papierem lub folia. Obciazyc jakims grubym tomiskiem, swietnie sie nadaje encyklopedia powszechna. Odstawic w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Mam bardzo podobny przepis - tylko piecze się 6 miodowych placków w prodiżu, jak piekłam na większej blasze bo prodiża nie posiadam to piekłam 3 i każdy dzieliłam na pół, masa tak samo z manną i składa się i obciąża. Składniki ilościowo się trochę różnią ale to szczegół
icon_wink.gif

Ciasto cudnie mięknie i staje się pysznością nad pysznościami - polecaaaam!
icon_mrgreen.gif

Wiem co mówię
icon_mrgreen.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
to chyba cos jak Stefanka, prawda? jedno z najlepszych ciast jakie jadłam
fiesgrins.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
sylwia18 @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439663to chyba cos jak Stefanka, prawda? jedno z najlepszych ciast jakie jadłam
fiesgrins.gif
Przyznam sie, ze nie znam ciasta o nazwie Stefanka
icon_redface.gif
U nas zawsze byl to placek. Chyba nastepnym razem zanim cos podam to n razy przeszukam forum
icon_redface.gif

Po konsultacji z wyszukiwarka, rzeczywiscie proporcje sa podobne. Ale moj taki wysoki nie wychodzi i nafajniejsze sa wlasnie te placki miodowe.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja mam w moim żywieckim na łyżki odmierzane składniki, piecze się 4-5 placków, w sumie podobne, bo i placki i miodowe i masa z kaszy manny

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
W tym roku z braku czasu zdecydowlam sie zamiast pieczenia plackow przelozyc masa zwykle herbatniki. Osobiscie wole wersje oryginalna, ale i taka jest calkiem smaczna, pod warunkiem, ze herbatniki nie beda za slodkie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy